Wykonanie

Składniki :polędwiczka wieprzowa długa1 łyżeczka
rozmarynu3 szklanki wydrylowanych
wiśni ( po za sezonem można użyć mrożonych)4 łyżki
octu balsamicznego3 łyżki
mąki kukurydzianej4 łyżki
cukru150 ml
bulionu wieprzowego
sól,
pieprz, szczypta
cynamonu+ pieczone
ziemniakiPrzygotowanie :Polędwiczkę kroję w plastry, rozbijam dłonią, przyprawiam
solą,
pieprzem i
rozmarynem.Smażę na
oleju, 3 minuty z każdej strony.
Ocet balsamiczny wraz z
cukrem umieszczam w rondelku, gotuje aż konsystencja będzie przypominała
syrop .Dodaje szczyptę
cynamonu i
bulion, gotuje aż część sosu odparuje.Dodaje
wiśnie, gotuje kilka minut około 5-8.
Mąkę kukurydzianą mieszam z niewielką ilością
wody i dodaje do sosu, dokładnie mieszam i gotuje aż sos zgęstnieje.Podaje smażoną polędwiczkę polaną
wiśniowym sosem i pieczone
ziemniaki.