Wykonanie
Mięso w towarzystwie
owoców zagościło na stałe w naszym menu. Najczęściej wykorzystuję
ananasy,
brzoskwinie czasami
jabłka no i oczywiście
owoce suszone np,
żurawinę czy
śliwki. Ale ostatnio pomyślałam dlaczego by nie użyć
wiśni. Skoro tyle
owoców znjaduje swoje wytrawne zastosowanie to napewno
wiśnie też się sprawdzą. No i się sprawdziły.
Mięso w aromatycznym sosie
wiśniowym z dodatkiem
tymianku i
octu balsamicznego w duecie z kopytkami stanowi obiad, który u mnie plasuje się na jednym z pierwszych miejsc i tym samym powiększa moją listę ulubionych dań. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:4
sznycle wieprzowe3 łyżki
octu balsamicznego (dodawać stopniowo)2- 3 łyżeczki
cukru (dodawać stopniowo)1
cebula1 l
bulionu2 szklanki wydrylowanych
wiśnisól,
pieprz2 łyżki
mąkitymianekew.
cynamon (dla odważnych)Oczyszczone
sznycle wieprzowe obsmażyć z obu stron. Dodać
cebulę, gdy zmięknie zalać
bulionem, dodać
sól,
pieprz,
tymianek i dusić ok. 30 minut Następnie dodać wydrylowane
wiśnie,
cukier i
ocet balsamiczny i dusić aż
mięso będzie miękkie.
Mąkę rozmieszać z
wodą, wlać do sosu i gotować aż
mąka straci smak surowizny. Doprawić do smaku. Podawać z kopytkami lub innymi kluskami oraz ulubiona surówką.Smacznego:)