Wykonanie
Na szybko. Kolejny raz :) Miałam końcówkę rosołu , nie chciałam kolejny raz przerabiać na
pomidorową.
Młode ziemniaki już prawie przestały być
młode a w lodówce czekał na jakiś pomysł
por i
pierś z kurczaka. Tak powstał krem, przepyszny. Polecam :)
SKŁADNIKI:
bulion warzywny/drobiowy 1 l
por 2 szt
młode ziemniaki 300 g
masło 2 łyżki
sól ,
pieprz 1 szczypta
pierś z kurczaka 1 sztPRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka – ja miałam jedną sztukę , ugotowaną wcześniej do sałatki, jeżeli mamy świeżą, ugotować w
bulionie. W garnku rozgrzać dwie łyżki
masła.
Ziemniaki opłukać ale nie obierać, pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka i podsmażać ok 2-3 minut, po tym czasie dodać pokrojonego w plastry
pora. Podsmażać kolejne 2-3 minuty, doprawić do odrobina
soli i
pieprzu, zalać
bulionem ( u mnie pozostałości po rosole) , zmniejszyć ogień i gotować 20 minut.
Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Zupę zblendować na gładko. dodać
mięso. Podawać mocno gorące. Smacznego :)