Ostatnio doszłam do wniosku że moim ulubionym ciastem jest jednak kruche. Jakkolwiek by go nie zrobić zawsze się uda i zawsze jest smaczne. Dzisiaj przedstawiam tartę ze wspaniałym nadzieniem ze śmietany i miodu. W połączeniu z owocami i kruchym ciastem jest to poezja smaku. Przepis pochodzi z czerwcowego numeru Kuchni i jest to moja propozycja do akcji Karoliny .Składniki na ciasto:120 g masła3 łyżki cukru2 żółtka200 g mąki3 łyżki mielonych migdałówszczypta soliSkładniki na nadzienie:125 ml gęstej śmietany1 duże jajkoodrobina olejków (u mnie ekstrakt waniliowy)2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego)4 duże brzoskwinie1 łyżka mąkicukier puder do posypaniaMasło rozetrzeć na puch, połączyć z cukrem i żółtkami, mąką, mielonymi migdałami i solą. Wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je, podsypując mąką i wyłożyć nim przygotowaną formę do tarty. Upiec na biało w 180 stopniach przez 15 minut. Połączyć śmietanę z ekstraktem, jajkami, miodem i mąką. Masą posmarować podpieczone ciasto, rozłożyć cząstki brzoskwiń. Można posyapć płatkami migdałów, ja o tym zapomniałam:). Piec 30-45 minut, aż masa się zetnie i lekko ozłoci. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.Smacznego:)