ßßß Cookit - przepis na Tarta z brzoskwiniami i miodem

Tarta z brzoskwiniami i miodem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio doszłam do wniosku że moim ulubionym ciastem jest jednak kruche. Jakkolwiek by go nie zrobić zawsze się uda i zawsze jest smaczne. Dzisiaj przedstawiam tartę ze wspaniałym nadzieniem ze śmietany i miodu. W połączeniu z owocami i kruchym ciastem jest to poezja smaku. Przepis pochodzi z czerwcowego numeru Kuchni i jest to moja propozycja do akcji Karoliny .
Składniki na ciasto:
120 g masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
200 g mąki
3 łyżki mielonych migdałów
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
125 ml gęstej śmietany
1 duże jajko
odrobina olejków (u mnie ekstrakt waniliowy)
2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego)
4 duże brzoskwinie
1 łyżka mąki
cukier puder do posypania
Masło rozetrzeć na puch, połączyć z cukrem i żółtkami, mąką, mielonymi migdałami i solą. Wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je, podsypując mąką i wyłożyć nim przygotowaną formę do tarty. Upiec na biało w 180 stopniach przez 15 minut. Połączyć śmietanę z ekstraktem, jajkami, miodem i mąką. Masą posmarować podpieczone ciasto, rozłożyć cząstki brzoskwiń. Można posyapć płatkami migdałów, ja o tym zapomniałam:). Piec 30-45 minut, aż masa się zetnie i lekko ozłoci. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/08/Tarta-z-brzoskwiniami-i-miodem.html