ßßß
Składniki : na 4 sztuki40 g zimnego masła,5 łyżek cukru,80 g mąki,szczypta soli,1 jajko+1 żółtko,1 puszka brzoskwiń (314 ml) – mnie wystarczyło kilka,2 łyżeczki cukru wanilinowego,100 g chudego twarogu,3 łyżki kwaśnej śmietany,1 łyżka budyniu waniliowego (w proszku),1-2 łyżki cukru pudru.Wykonanie :Pokrojone na kawałki masło, 3 łyżki cukru, mąkę, żółtko i sól zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i schłodzić.Brzoskwinie osączyć, sok odstawić. Jajko utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Dodać ser, śmietanę, budyń i 2-3 łyżki soku brzoskwiniowego.4 formy do tartaletek (ok. 10 cm średnicy) posmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 4 części. Wykleić foremki. Spody ponakłuwac widelcem.Osączone brzoskwinie wymieszać z masą serową. Rozłożyć na tartaletkach. Piec 35-40 min w temp. 175 st. C (termoobieg 150 st. C). Wyjąć, lekko przestudzić i wyjąć z foremek. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
