Wykonanie
W oryginale są to tartaletki z
mandarynkami. Ja jednak wolę
brzoskwinie. Przepis z dodatku „Pyszne ciasta domowe”.

Składniki : na 4 sztuki40 g zimnego
masła,5 łyżek
cukru,80 g
mąki,szczypta
soli,1 jajko+1
żółtko,1 puszka
brzoskwiń (314 ml) – mnie wystarczyło kilka,2 łyżeczki
cukru wanilinowego,100 g chudego
twarogu,3 łyżki kwaśnej
śmietany,1 łyżka budyniu
waniliowego (w proszku),1-2 łyżki
cukru pudru.Wykonanie :Pokrojone na kawałki
masło, 3 łyżki
cukru,
mąkę,
żółtko i
sól zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i schłodzić.
Brzoskwinie osączyć, sok odstawić.
Jajko utrzeć z 2 łyżkami
cukru i
cukrem wanilinowym. Dodać
ser,
śmietanę,
budyń i 2-3 łyżki
soku brzoskwiniowego.4 formy do tartaletek (ok. 10 cm średnicy) posmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 4 części. Wykleić foremki.
Spody ponakłuwac widelcem.Osączone
brzoskwinie wymieszać z masą
serową. Rozłożyć na tartaletkach. Piec 35-40 min w temp. 175 st. C (termoobieg 150 st. C). Wyjąć, lekko przestudzić i wyjąć z foremek. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.

