Wykonanie
Dziś mam dla Was idealną przekąskę na majowy piknik:) Lipskie tartaletki zawierają pyszne nadzienie
migdałowo-
malinowe. Są one wariacją na temat Linzertorte z sąsiedniej Austrii - kruchego
cytrynowego ciasta z
dżemem. Lipsk to najliczniejszy ośrodek Saksonii i drugi, po Berlinie, Niemiec Wschodnich. To właśnie w nim powstały te małe tartaletki, zwane lokalnie „lipskimi skowronkami”. Piecze się ich tu bardzo dużo, zwłaszcza na coroczne słynne Targi Lipskie.
Ciasteczka można zamrozić w szczelnie zamkniętych pojemnikach - zachowują świeżość do 2 miesięcy.
SKŁADNIKI (na 8 sztuk):100 g
masła w temperaturze pokojowej150 g
mąki40 g
cukru1
żółtkokilka kropli ekstraktu
waniliowegoNadzienie:2
jajka50 g
masła100 g
cukru50 g mielonych
migdałów8 łyżeczek
dżemu malinowegocukier puder do posypaniaszczypta
soliWYKONANIE:Wysyp
mąkę na blat i zrób pośrodku dołek. Dodaj
cukier,
masło pokrojone na kawałki i
żółtko. Wlej do składników kilka kropli ekstraktu
waniliowego rozpuszczonych w 1 łyżce zimnej
wody. Wyrób całość ręcznie na miękkie ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.Natłuść 8 foremek na tartaletki i wyłóż je cienko rozwałkowanym
ciastem. Ścinki ciasta rozwałkuj i wytnij z nich radełkiem cienkie paski. Nagrzej piekarnik do 190 °C i rozgrzej w nim blachę do pieczenia.Przygotuj nadzienie: oddziel
żółtka od
białek, a
potem ubij
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę - ja ubiłam pianę z
trzech białek, dodatkowo z tego pozostałego z wyrabiania ciasta, nic się przecież nie mogło zmarnować:) Utrzyj
masło z
cukrem na puszystą masę, po czym wmieszaj
żółtka. Następnie dodaj mielone
migdały oraz pianę z
białek i wymieszaj.Rozsmaruj na każdej tartaletce łyżeczkę
dżemu, po czym nałóż do środka po 2 łyżeczki nadzienia. Zwilż
wodą paski ciasta i ułóż na krzyż na każdej foremce. Ustaw naczynka na rozgrzanej blasze i piecz 20-25 minut na rumiany kolor. Wyjmij jeszcze ciepłe z foremek i ostudź. To ważne, aby wyjąć gorące
ciastka z foremek najszybciej jak to możliwe, gdyż inaczej na skutek skraplania się pary
wodnej między spodem a foremką ciasto stanie się wilgotne i zbyt miękkie. Przed podaniem oprósz tartaletki
cukrem pudrem.
SMACZNEGO!Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.