ßßß
SKŁADNIKI (na 8 sztuk):100 g masła w temperaturze pokojowej150 g mąki40 g cukru1 żółtkokilka kropli ekstraktu waniliowegoNadzienie:2 jajka50 g masła100 g cukru50 g mielonych migdałów8 łyżeczek dżemu malinowegocukier puder do posypaniaszczypta soliWYKONANIE:Wysyp mąkę na blat i zrób pośrodku dołek. Dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki i żółtko. Wlej do składników kilka kropli ekstraktu waniliowego rozpuszczonych w 1 łyżce zimnej wody. Wyrób całość ręcznie na miękkie ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.Natłuść 8 foremek na tartaletki i wyłóż je cienko rozwałkowanym ciastem. Ścinki ciasta rozwałkuj i wytnij z nich radełkiem cienkie paski. Nagrzej piekarnik do 190 °C i rozgrzej w nim blachę do pieczenia.Przygotuj nadzienie: oddziel żółtka od białek, a potem ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę - ja ubiłam pianę z trzech białek, dodatkowo z tego pozostałego z wyrabiania ciasta, nic się przecież nie mogło zmarnować:) Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, po czym wmieszaj żółtka. Następnie dodaj mielone migdały oraz pianę z białek i wymieszaj.Rozsmaruj na każdej tartaletce łyżeczkę dżemu, po czym nałóż do środka po 2 łyżeczki nadzienia. Zwilż wodą paski ciasta i ułóż na krzyż na każdej foremce. Ustaw naczynka na rozgrzanej blasze i piecz 20-25 minut na rumiany kolor. Wyjmij jeszcze ciepłe z foremek i ostudź. To ważne, aby wyjąć gorące ciastka z foremek najszybciej jak to możliwe, gdyż inaczej na skutek skraplania się pary wodnej między spodem a foremką ciasto stanie się wilgotne i zbyt miękkie. Przed podaniem oprósz tartaletki cukrem pudrem.


SMACZNEGO!Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.