Wykonanie
Wielbicielom
ciecierzycy, kotlety z tym
włoskim grochem pewnie są znane. Ja, do tej grupy smakoszy raczej się nie zaliczam aczkolwiek
cieciorkę w domu miałam. Więc kiedy wpadła mi w ręce Kuchnia Domowa wydawnictwa Ibis i znalazłam ten przepis wiedziałam, że właśnie do tego dania wykorzystam to pół paczki, które mi zostało.
Składniki:40 dag
mięsa mielonego20 dag gotowanej i mielonej
ciecierzycy10 dag
surowego boczku2 ząbki
czosnku2
cebule2
jaja1 łyżka
bułki tartejolej do smażenia
sólpieprzprzyprawa warzywnanatka pietruszkimajeranekBoczek pokroic drobno i zrumienić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i poddusić.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać
ciecierzycę,
boczek z
cebulą, zmiażdżony
czosnek, skrojoną
pietruszkę,
przyprawy,
jaja i
bułkę tartą. Wszystko dokładnie wyrobić, formować nieduże, lekko spłaszczone kotlety. Usmażyć na złoto, podawać do
ryżu lub
ziemniaków. Ja zaserwowałam do
chleba i z
sałatką.Smacznego:)