Wykonanie
« Powrót  Opis:Pizza, która zasługuje na szczególną uwagę. Całkowicie różna od domowego wypieku z grubym
ciastem i mnóstwem składników (który – swoją
drogą – uwielbiam). Tutaj mamy do czynienia z cieniutkim,
czosnkowym spodem i delikatnymi, idealnie skomponowanymi dodatkami. Ich ilość nie przytłacza, smak każdego jest wyraźnie wyczuwalny. Polecam gorąco wszystkim smakoszom pysznego jedzenia :)Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna 200 gramówŚwieże
drożdże 15 gramów
oliwa z oliwek 2 łyżek stołowychletnia
woda 0,5 szklanek
czosnek 3 ząbki
Sól i
pieprz według uznania
świeży łosoś w dzwonkach 2 plastryliście
szpinaku 150 gramówkrojone
pomidory 1 puszkastarty twardy
żółty ser lub pokrojona
mozarella 0,5 szklanek
cytryna 2 plastry
czosnek 2 ząbkisuszony
rozmaryn 0,5 łyżek deserowych
Sól i
pieprz według uznaniaWykonanie:Krok 1Zaczynamy od
łososia, którego układamy na kawałku folii aluminiowej, solimy i
pieprzymy do smaku, wyciskamy na każdy kawałek
ryby po 1 ząbku
czosnku i kładziemy po plasterku
cytryny. Następnie pieczemy 20 minut w 190oC.Krok 2Gdy
rybka się piecze mamy czas na przygotowanie ciasta do pizzy. Jest to inny przepis, niż ten, który stosuję zwykle, ale dzisiaj chciałam żeby ciasto było naprawdę włoskie, cienkie i dało zagrać przepysznym dodatkom pierwsze skrzypce.Krok 3Do miski wsypujemy
mąkę,
sól,
pieprz, wkruszamy
drożdże, wyciskamy 3 ząbki
czosnku, wlewamy
oliwę i
wodę (proponuję na początek dodać tylko ¾ podanej porcji, później dolewać w miarę potrzeby). Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gnieciemy je długo, około 10 minut, aż zupełnie będzie odchodziło od dłoni. Na godzinę chowamy do wyrośnięcia.Krok 4Teraz mamy czas zająć się znów
łososiem: odwijamy folię, wyrzucamy
cytrynę i rwiemy
mięso na kawałki oczyszczając ze z ości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na podsypaną lekko
mąką stolnicę, sekundę zagniatamy i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Mój miał grubość około 2-3mm.Krok 5Piekarnik rozgrzewamy do 230oC, blachę cienko smarujemy
oliwą, przekładamy na nią spód od pizzy (najłatwiej zawinąć go wokół wałka i delikatnie rozwinąć nad blachą) i pieczemy przez około 5 minut. Wiem, że oryginalnie nie piecze się samego
spodu, tylko od razu z dodatkami, ale miałam wrażenie, że gdybym położyła tam mokre, krojone
pomidory z pieca wyszedłby piękny zakalec.Krok 6Po wspomnianych 5 minutach wyciągamy spód z pieca, obkładamy
pomidorami, posypujemy
rozmarynem,
solą i
pieprzem, rozkładamy liście
szpinaku,
łososia i
ser i pieczemy kolejne 10 minut. I upieczone!Uwagi:Więcej przepisów na www.cogotujekasia.plAutor: cogotujekasiaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaKuchnia HiszpańskaKuchnia WłoskaPotrawy z RybPotrawy z
seremPowyżej 1 rokuZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: