Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 195 gramów
mąka tortowa 100 gramów
kakao 1 ząbki
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
żelatyna 4 łyżek stołowych
serek mascarpone 500 gramów
sok winogronowy 100 mililitrów
gruszki 5 sztuk
brandy gruszkowa 4 łyżek stołowych
śmietana kremowa 400 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
gruszki konserwowe (małe)3 sztukWykonanie:Ubić
białka ze 125g
cukru, kolejno dodając
żółtka. Dodać
mąkę wymieszaną z
kakao i proszkiem. Jednolite ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec 20 minut w 180 stopniach, ostudzić.Utrzeć
serek z 70g
cukru i
sokiem. 1/3 kremu schłodzić. Obrane
gruszki przekroić na pół i pokroić w paski, usuwając gniazda nasienne.Zimny
biszkopt przekroić na pół. obie części skropić
brandy. Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy. Na cieście ułożyć
gruszki.Rozpuszczoną
żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości krem, a
potem połaczyć z resztą kremu, schłodzić. Ubić kremówke i 1/3 schłodzić. Pozostała
smietane wymieszać z tężejącym kremem. Krem wyłożyc na
gruszki, przykryc drugim plackiem, lekko docisnąć. Wstawić tort na 60 minut do lodówki.Połamaną
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wylać cienka warstwą na zimna blachę. Gdy tylko
czekolada zastygnie, zeskrobać wiórki.Obręcz tortownicy zdjąć. Pozostały krem wymieszać z resztą
śmietany i posmarować tort.
Gruszki z puszki pokroić w paski i udekorować nimi oraz czekoladowymi wiórkami tort.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: