ßßß Cookit - przepis na Gruszkowy tort

Gruszkowy tort

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 195 gramów
mąka tortowa 100 gramów
kakao 1 ząbki
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
żelatyna 4 łyżek stołowych
serek mascarpone 500 gramów
sok winogronowy 100 mililitrów
gruszki 5 sztuk
brandy gruszkowa 4 łyżek stołowych
śmietana kremowa 400 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
gruszki konserwowe (małe)3 sztuk
Wykonanie:
Ubić białka ze 125g cukru, kolejno dodając żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Jednolite ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec 20 minut w 180 stopniach, ostudzić.
Utrzeć serek z 70g cukru i sokiem. 1/3 kremu schłodzić. Obrane gruszki przekroić na pół i pokroić w paski, usuwając gniazda nasienne.
Zimny biszkopt przekroić na pół. obie części skropić brandy. Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy. Na cieście ułożyć gruszki.
Rozpuszczoną żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości krem, a potem połaczyć z resztą kremu, schłodzić. Ubić kremówke i 1/3 schłodzić. Pozostała smietane wymieszać z tężejącym kremem. Krem wyłożyc na gruszki, przykryc drugim plackiem, lekko docisnąć. Wstawić tort na 60 minut do lodówki.
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać cienka warstwą na zimna blachę. Gdy tylko czekolada zastygnie, zeskrobać wiórki.
Obręcz tortownicy zdjąć. Pozostały krem wymieszać z resztą śmietany i posmarować tort. Gruszki z puszki pokroić w paski i udekorować nimi oraz czekoladowymi wiórkami tort.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12860/Gruszkowy-tort