Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka 1,2 kilogramów
sok z cytryny 6 łyżek stołowych
cukier 200 gramów
sól 1 szczypta
mąka 400 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
margaryna 200 gramów
jajka 3 sztuk
migdały 50 gramów
rodzynki 50 gramów
rum 3 łyżek stołowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
płatki migdałowe 50 gramów
cukier puder 100 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowychWykonanie:Obrane
jabłka pokroić w paski. Zagotować 4 łyżki
soku cytrynowego z 75g
cukru, wrzucić
jabłka i dusić 7 minut. wymieszać
mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami
wody i zagęścić nią
owoce, ostudzić.Do przesianej
mąki dodać proszek,
margarynę, 125g
cukru, 2
jajka oraz szczyptę
soli. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Obrane ze skórki, posiekane
migdały wymieszać z
rodzynkami oraz
rumem, przykryć.Na posypanym
mąką blacie rozwałkować 2/3 ciasta na okrąg o średnicy 32cm. Przełożyć go do natłuszczonej średniej wielkości tortownicy. Docisnąć brzegi, a spód po nakłuwać widelcem i posypać
bułką tartą.
Rodzynki z
migdałami wymieszać z
jabłkami i wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość formy. Przykryć nim
jabłka i docisnąć. Jedno
jajko roztrzepać i posmarować nim ciasto. Piec ok. 50 minut w 200 stopniach.Na patelni bez tłuszczu uprażyć
płatki migdałowe. Wymieszać
cukier puder z 2 łyżkami
soku z cytryny i 2 łyżkami gorącej
wody. Lukrem posmarować ciasto, brzegi posmarować przestudzonymi
płatkami migdałowymi. Lekko je docisnąć i odstawić do zastygnięcia. Można podawać ciasto z
bitą śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: