ßßß Cookit - przepis na Aromatyczne jabłkowe ciasto z bakaliami

Aromatyczne jabłkowe ciasto z bakaliami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka 1,2 kilogramów
sok z cytryny 6 łyżek stołowych
cukier 200 gramów
sól 1 szczypta
mąka 400 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
margaryna 200 gramów
jajka 3 sztuk
migdały 50 gramów
rodzynki 50 gramów
rum 3 łyżek stołowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
płatki migdałowe 50 gramów
cukier puder 100 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Obrane jabłka pokroić w paski. Zagotować 4 łyżki soku cytrynowego z 75g cukru, wrzucić jabłka i dusić 7 minut. wymieszać mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody i zagęścić nią owoce, ostudzić.
Do przesianej mąki dodać proszek, margarynę, 125g cukru, 2 jajka oraz szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Obrane ze skórki, posiekane migdały wymieszać z rodzynkami oraz rumem, przykryć.
Na posypanym mąką blacie rozwałkować 2/3 ciasta na okrąg o średnicy 32cm. Przełożyć go do natłuszczonej średniej wielkości tortownicy. Docisnąć brzegi, a spód po nakłuwać widelcem i posypać bułką tartą.
Rodzynki z migdałami wymieszać z jabłkami i wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość formy. Przykryć nim jabłka i docisnąć. Jedno jajko roztrzepać i posmarować nim ciasto. Piec ok. 50 minut w 200 stopniach.
Na patelni bez tłuszczu uprażyć płatki migdałowe. Wymieszać cukier puder z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami gorącej wody. Lukrem posmarować ciasto, brzegi posmarować przestudzonymi płatkami migdałowymi. Lekko je docisnąć i odstawić do zastygnięcia. Można podawać ciasto z bitą śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12845/Aromatyczne-jablkowe-ciasto-z-bakaliami