Wykonanie
Przepis na roladę
biszkoptową znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy. Szczerze mówiąc nie wiem skąd się tam znalazł. Rolada biszkoptowa z
jabłkami, to coś dla miłośników delikatnych wypieków i oczywiście
jabłek :) W każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :)
Biszkopt:5
jajekNiepełna szklanka
cukruNiepełna szklanka
mąki tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia1kg
musu jabłkowego (lub 1kg pokrojonych w drobną kostkę
jabłek, podsmażonych z 2 łyżkami
cukru przez około 5 minut).Dodatkowo:
MargarynaBułka tarta1 – 2 łyżki
cukru pudruPapierem pergaminem wykładamy dużą blaszkę, a następnie smarujemy go
margaryną i lekko posypujemy
bułką tartą. Następnie rozsmarowujemy na nim równomiernie
mus jabłkowy lub zimne, przesmażone
jabłka.
Białka oddzielamy od
żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy
cukier i miksujemy, do chwili gdy się lekko rozpuści, po czym dodajemy stopniowo
żółtka. Na koniec dodajemy obie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Gotowy
biszkopt rozprowadzamy równomiernie na musie
jabłkowym.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy całe ściereczką i po około 5 minutach odwracamy ciasto do góry nogami, tak by
jabłka były na górze i powoli zdejmujemy pergamin. Po około 3 minutach zwijamy
biszkopt w rulon i zawijamy w ściereczkę, mocno ściągamy, by ściereczka się nie rozwinęła. Tak zwinięte ciasto pozostawiamy na co najmniej godzinę, by całkowicie wystygło.Zimne ciasto wyjmujemy ze ściereczki i posypujemy
cukrem pudrem.R E K L A M A