ßßß
Na okrągłą blachę 22cm400 g mąki120 g cukru pudru1 kostka margaryny4 jajka15 g proszku do pieczeniamielony cynamonmałe opakowanie łuskanych orzechów włoskich2 kg jabłekduże opakowanie rodzynek (minimum 150g)150 g cukrutłuszcz oraz bułka tarta do wysmarowania formyMąkę przesiać i wsypać do miski. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia, pokrojoną na kawałki, miękką margarynę oraz żółtka. Wyrobić ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1/2 godziny do lodówki.Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać wrzącą wodą, aby się rozmiękły (jakieś 15 minut), odcedzić.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odłożyć.Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części (jedna ma być trochę większa - to będzie spód ciasta). Zetrzeć większą część ciasta na tarce o grubych oczkach prosto do tortownicy, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni i lekko docisnąć.Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku (można go wypić...), dodać do nich rodzynki oraz orzechy, wyłożyć do tortownicy.Białka z cukrem (150 g) ubić na sztywną pianę i przełożyć na jabłka (ja tę część pominęłam, ponieważ zamrażam białka, zbierając je na tort bezowy...). Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto, rozłożyć równomiernie i posypać cynamonem.Ciasto piec bez termoobiegu przez 45 minut, w piekarniku nastawionym na 180'C - ja piekłam z opcją piekarnika nastawioną na pieczenie dolne przez 35 minut, na ostatnie 10 minut włączyłam pieczenie góra-dół.