Wykonanie
« Powrót  Opis:Improwizacja, wyszło całkiem nieźle.Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegospore
cukinie 2 sztuk
ryż 200 mililitrów
soczewica (dowolna)100 mililitrów
czosnek 3-4 ząbki
przecier pomidorowy 1 puszkakawałek
glonu kombu 5x2cm 1 porcjazielona
pietruszka 1 łyżek stołowych
sos sojowy według uznania
musztarda 1 łyżek stołowych
olej 5 łyżek stołowych
przyprawa jarzynka według uznania
przyprawa lubczykowa według uznania
słodka papryka duża 1 łyżek deserowychasafetyda 1 szczypta
garam masala 1 pęczekWykonanie:W garnku przewidzianym na gotowanie
ryżu podgrzać 2 łyżki
oleju. Wrzucić suchy
ryż, podsmażyć 5 minut mieszając, zalać 400 ml wrzątku, gotować pod przykryciem aż
ryż wchłonie
wodę. Odstawić w ciepłe miejsce, np. do lekko nagrzanego piekarnika.Wypłukaną
soczewicę zalać 300 ml wrzątku, dorzucić kombu, gotować 30 minut (czerwoną krócej). Pod koniec wyjąć kombu, dodać łyżkę
musztardy,
sos sojowy i przyprawę
lubczykową do smaku.W czasie, gdy gotuje się
ryż i
soczewica, umyć
cukinię i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać resztę
oleju, wrzucić zgnieciony
czosnek, podsmażyć 2 minuty. Dodać
cukinię, dobrze wymieszać, aby równo wchłonęła
olej, podsmażyć tak, aby zbyt się nie zrumieniła. Zmniejszyć ogień, dusić do miękkości, dodać
przecier pomidorowy,
pietruszkę, w razie potrzeby dolać odrobinę gorącej
wody, dodać
przyprawy i
sos sojowy, wymieszać.Na talerzu można przyprawić
solą i
pieprzem.
Ryż powinien być wilgotny, ale jeśli byłby zbyt suchy, można polać łyżką dobrego
oleju.Uwagi:Ilość porcji to tak naprawdę 2 i 1/2, gotowałem dla dwóch dorosłych osób i trzyletniego dziecka.Autor: marcin64Zobacz inne przepisy użykownika!InneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: