Wykonanie
Kremy są świetnym rozwiązaniem gdy chcemy szybko się nie tylko najeść, ale też ogrzać. Lubię gdy w domu czeka na mnie w lodówce jakiś krem - wpadam głodna i podgrzewam sobie duży kubek w niewielkim garnuszku. Rozgrzewa i zabija głód na tyle skutecznie, że spokojnie
mogę zaplanować dalszą część dnia. Polecam
mieć go zawsze w lodówce. Robić go można dosłownie z każdych warzyw. Po zblenderowaniu można dodać łyżkę
jogurtu greckiego lub troszkę
sosu sojowego. Takie kremy są bardzo zdrowe - bo ugotowane warzywa pozostają w wodzie, w której się gotowały, mają miękkie włókna, a wszystkie wartości odżywcze zachowamy blenderując całość.KREM Z
CUKINIISkładniki400g
cukinii, dwie średnie60g
pietruszki, jedna130g
ziemniaków, dwa średnie125g
cebuli, dwie średnie3 ząbki
czosnkuSos sojowy do wykończenia
PrzygotowanieWarzywa myjemy, szorujemy skórki lub obieramy ze skórki. Jeśli mamy warzywa ekologiczne, warto ich nie obierać. W przypadku nowalijek również nie obieramy ze skórki.
Czosnek i
cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy i zalewamy
wodą, tak aby zakrywała je około centymetra.Gotujemy do wrzenia na dużym ogniu, a
potem przez 2 godziny na malutkim. Całość blenderujemy po przestygnięciu, gdyż blenderowanie ciepłego kremu tępi ostrza ;)
Zupę możemy wykończyć kleksem
sosu sojowego, który
doda tego charakterystycznego smaku umami...można się od tego uzależnić!SMACZNEGO SIOSTRY!