Wykonanie
« Powrót  Czulent

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 2160 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
fasola jasiek 250 gramów
mieso wołowe 1,5 kilogramów
ziemniaki 1,5 kilogramów
marchewka 2 sztuk
cebula 3 sztuk
czosnek 6 sztuktłuszcz gęsi 6 łyżek stołowych
kasza jęczmienna 250 gramów
gęś 1,5 kilogramów
jajka 7 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
bulion wołowy 6 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Zalaną zimną
wodą fasolę odstawić na 12 godzin, odcedzić następnego dnia po południu. W kostkę pokroić umyte, osuszone
mięso wołowe. Oczyszczone
ziemniaki pokroić na duże kawałki. Oczyszczone
marchewki pokroić w plasterki.
Cebulę oraz
czosnek oczyścić. Część
czosnku posiekać, a resztę zostawić w całości. W żaroodpornym garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i włożyć grube plastry
cebuli oraz posiekany
czosnek i smażyć 5 minut. Zdjąć z ognia. Układać w garnku
ziemniaki,
marchewkę,
wołowinę,
czosnek,
fasolę,
kaszę i tłuszcz. Ostatnią warstwą powinna być gęsina lub 8 nóżek kaczych. Czynności powtarzać do wyczerpania składników. Każdą warstwę lekko oprószyć
solą oraz
pieprzem. Dodać ziele i listki. Zalać
bulionem. Piekarnik nastawić na 80 stopni. Przykryć garnek i postawić na ogniu. Gdy potrawa zacznie się gotować, zdjąć garnek z ognia, zalepić
ciastem zrobionym z
wody i
mąki. Wstawić do piekarnika na mniej więcej 24 godziny. (Gdy korzysta się z piekarnika elektrycznego, garnek można owinąć gazetami i obwiązać ściśle sznurkiem). Garnek z czulentem wyjąc z pieca, usunąć ciasto i od razu podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z
MięsaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: