ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 2160 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegofasola jasiek 250 gramówmieso wołowe 1,5 kilogramówziemniaki 1,5 kilogramówmarchewka 2 sztukcebula 3 sztukczosnek 6 sztuktłuszcz gęsi 6 łyżek stołowychkasza jęczmienna 250 gramówgęś 1,5 kilogramówjajka 7 sztukziele angielskie 5 sztukliść laurowy 2 sztukbulion wołowy 6 szklanekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Zalaną zimną wodą fasolę odstawić na 12 godzin, odcedzić następnego dnia po południu. W kostkę pokroić umyte, osuszone mięso wołowe. Oczyszczone ziemniaki pokroić na duże kawałki. Oczyszczone marchewki pokroić w plasterki. Cebulę oraz czosnek oczyścić. Część czosnku posiekać, a resztę zostawić w całości. W żaroodpornym garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i włożyć grube plastry cebuli oraz posiekany czosnek i smażyć 5 minut. Zdjąć z ognia. Układać w garnku ziemniaki, marchewkę, wołowinę, czosnek, fasolę, kaszę i tłuszcz. Ostatnią warstwą powinna być gęsina lub 8 nóżek kaczych. Czynności powtarzać do wyczerpania składników. Każdą warstwę lekko oprószyć solą oraz pieprzem. Dodać ziele i listki. Zalać bulionem. Piekarnik nastawić na 80 stopni. Przykryć garnek i postawić na ogniu. Gdy potrawa zacznie się gotować, zdjąć garnek z ognia, zalepić ciastem zrobionym z wody i mąki. Wstawić do piekarnika na mniej więcej 24 godziny. (Gdy korzysta się z piekarnika elektrycznego, garnek można owinąć gazetami i obwiązać ściśle sznurkiem). Garnek z czulentem wyjąc z pieca, usunąć ciasto i od razu podawać.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z MięsaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: