ßßß Cookit - przepis na Czulent

Czulent

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Czulent
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 2160 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
fasola jasiek 250 gramów
mieso wołowe 1,5 kilogramów
ziemniaki 1,5 kilogramów
marchewka 2 sztuk
cebula 3 sztuk
czosnek 6 sztuk
tłuszcz gęsi 6 łyżek stołowych
kasza jęczmienna 250 gramów
gęś 1,5 kilogramów
jajka 7 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
bulion wołowy 6 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Zalaną zimną wodą fasolę odstawić na 12 godzin, odcedzić następnego dnia po południu. W kostkę pokroić umyte, osuszone mięso wołowe. Oczyszczone ziemniaki pokroić na duże kawałki. Oczyszczone marchewki pokroić w plasterki. Cebulę oraz czosnek oczyścić. Część czosnku posiekać, a resztę zostawić w całości. W żaroodpornym garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i włożyć grube plastry cebuli oraz posiekany czosnek i smażyć 5 minut. Zdjąć z ognia. Układać w garnku ziemniaki, marchewkę, wołowinę, czosnek, fasolę, kaszę i tłuszcz. Ostatnią warstwą powinna być gęsina lub 8 nóżek kaczych. Czynności powtarzać do wyczerpania składników. Każdą warstwę lekko oprószyć solą oraz pieprzem. Dodać ziele i listki. Zalać bulionem. Piekarnik nastawić na 80 stopni. Przykryć garnek i postawić na ogniu. Gdy potrawa zacznie się gotować, zdjąć garnek z ognia, zalepić ciastem zrobionym z wody i mąki. Wstawić do piekarnika na mniej więcej 24 godziny. (Gdy korzysta się z piekarnika elektrycznego, garnek można owinąć gazetami i obwiązać ściśle sznurkiem). Garnek z czulentem wyjąc z pieca, usunąć ciasto i od razu podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12566/Czulent