Wykonanie
Pyszna pożywna i rozgrzewająca zupa … kwaśnica, czyli zupa z
kiszonej kapusty z dodatkiem
kaszy jęczmiennej … gotowana na żeberkach. Jedna z naszych ulubionych zup:)
Składniki:ok. 1 kg
żeberka wieprzowe3
ziemniaki3
marchewki1 mała
cebula2 ząbki
czosnku1/2 kg
kiszonej kapusty2/3 szklanki
kaszy jęczmiennej3-4 sztuki
ziele angielskie2-3
liście laurowesól (1 łyżeczka lub do smaku)
pieprzmajeranekwadaWykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na kawałki.
Ziemniaki,
marchew,
cebulę i
czosnek obieramy.
Marchewkę kroimy w półtalarki,
ziemniaki w kostkę,
cebulę w piórka,
czosnek w plasterki. Warzywa wrzucamy do dużego garnka razem z pokrojonymi
żeberkami. Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz.
majeranek,
sól. Całość zalewamy
wodą na ok. 5-10 cm nad pozom warzyw i
mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Następnie dodajemy
kiszoną kapustę oraz
kaszę, gotujemy do czasu aż
mięso, warzywa i
kasza będą miękkie. W razie potrzeby solimy do smaku. Podajemy z
pieczywem.Smacznego!