ßßß
Przepis na taką kwaśnicę znalazła ileś lat temu moja Teściowa w jednej z gazet. Jego autorką jest mama braci Golec i podobno to najlepsza kwaśnica na świecie :))) Razem z braćmi Golec stała się też popularna kwaśnica, o której śpiewają w piosence „Słodycze” :)) Dla całej rodziny Golec wielkie dzięki za stworzenie i rozsławienie tak pysznej i rozgrzewającej kwaśnicy :)))
Składniki:1kg kiszonej kapusty1 ½ kg żeberek wieprzowych2 średnie marchewki2 średnie pietruszki2 ząbki czosnku2 średnie ziemniaki4 listki laurowe6 kulek ziela angielskiego1 łyżeczka soliPieprzŻeberka kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garna z zimną wodą, solimy. Gotujemy około godziny od zawrzenia, a następnie dodajemy jarzyny (oprócz ziemniaka), listki laurowe i ziele angielskie. Po około 10 minutach, dodajemy ziemniaki pokrojone w drobniutką kosteczkę i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy kapustę i podgotowujemy, po czym dodajemy przeciśnięty czosnek.Przed podaniem zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
R E K L A M A