ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztukcukier 200 gramówsól 1 szczyptamąka tortowa 125 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychrabarbar 500 gramówsok z pomarańczy 150 mililitrówmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychśmietana kremowa 700 gramówlistki żelatyny 4 sztuklikier pomarańczowy 3 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztuklaska wanilii 1 sztukpistacje mielone 1 łyżek stołowychWykonanie:Ubić białka z 3 łyżkami cukru oraz szczypta soli. Ubijając, dodawać resztę cukru oraz stopniowo po żółtku, a następnie połączyć z mąka oraz proszkiem. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 20 minut w 175 stopniach, ostudzić.Oczyszczona jedna sztukę rabarbaru pokroić na 5 cm kawałki, a następnie wzdłuż na cienkie paski. Pozostały oczyszczony rabarbar pokroić w plasterki. Zagotować 100 ml soku z 25g cukru, dodać plasterki rabarbaru i gotować 2 minuty. Wyjąć z garnka, a do soku dodać paski rabarbaru i gotować 2 minuty. Wyjąć 16 kawałków, a pozostałe ponownie zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszana z 50 ml soku i gotować 1 minute.Zimny biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na jeden placek wyłożyć przygotowany kompot.Miąższ i skórkę wanilii, 75g cukru oraz 200g śmietany gotować 5 minut. Namoczoną, odciśniętą żelatynę rozpuścić w śmietanę. Dodać likier, 250g śmietany ubić i dodać do masy waniliowej. Wyłożyć na kompot i przykryć drugim biszkoptem i wstawić na 2 godziny do lodówki. 250g śmietany ubić z cukrem waniliowym. Tort udekorować ubitą śmietaną, rabarbarem i pistacjami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: