ßßß Cookit - przepis na Tortowe ciasto z rabarbarem

Tortowe ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 200 gramów
sól 1 szczypta
mąka tortowa 125 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
rabarbar 500 gramów
sok z pomarańczy 150 mililitrów
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
śmietana kremowa 700 gramów
listki żelatyny 4 sztuk
likier pomarańczowy 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
laska wanilii 1 sztuk
pistacje mielone 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ubić białka z 3 łyżkami cukru oraz szczypta soli. Ubijając, dodawać resztę cukru oraz stopniowo po żółtku, a następnie połączyć z mąka oraz proszkiem. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 20 minut w 175 stopniach, ostudzić.
Oczyszczona jedna sztukę rabarbaru pokroić na 5 cm kawałki, a następnie wzdłuż na cienkie paski. Pozostały oczyszczony rabarbar pokroić w plasterki. Zagotować 100 ml soku z 25g cukru, dodać plasterki rabarbaru i gotować 2 minuty. Wyjąć z garnka, a do soku dodać paski rabarbaru i gotować 2 minuty. Wyjąć 16 kawałków, a pozostałe ponownie zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszana z 50 ml soku i gotować 1 minute.
Zimny biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na jeden placek wyłożyć przygotowany kompot.
Miąższ i skórkę wanilii, 75g cukru oraz 200g śmietany gotować 5 minut. Namoczoną, odciśniętą żelatynę rozpuścić w śmietanę. Dodać likier, 250g śmietany ubić i dodać do masy waniliowej. Wyłożyć na kompot i przykryć drugim biszkoptem i wstawić na 2 godziny do lodówki. 250g śmietany ubić z cukrem waniliowym. Tort udekorować ubitą śmietaną, rabarbarem i pistacjami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12449/Tortowe-ciasto-z-rabarbarem