Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 200 gramów
sól 1 szczypta
mąka tortowa 125 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
rabarbar 500 gramówsok z
pomarańczy 150 mililitrów
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
śmietana kremowa 700 gramówlistki
żelatyny 4 sztuk
likier pomarańczowy 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
laska wanilii 1 sztuk
pistacje mielone 1 łyżek stołowychWykonanie:Ubić
białka z 3 łyżkami
cukru oraz szczypta
soli. Ubijając, dodawać resztę
cukru oraz stopniowo po
żółtku, a następnie połączyć z
mąka oraz proszkiem. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 20 minut w 175 stopniach, ostudzić.Oczyszczona jedna sztukę
rabarbaru pokroić na 5 cm kawałki, a następnie wzdłuż na cienkie paski. Pozostały oczyszczony
rabarbar pokroić w plasterki. Zagotować 100 ml soku z 25g
cukru, dodać plasterki
rabarbaru i gotować 2 minuty. Wyjąć z garnka, a do soku dodać paski
rabarbaru i gotować 2 minuty. Wyjąć 16 kawałków, a pozostałe ponownie zagotować. Dodać
mąkę ziemniaczaną wymieszana z 50 ml soku i gotować 1 minute.Zimny
biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na jeden placek wyłożyć przygotowany kompot.Miąższ i skórkę
wanilii, 75g
cukru oraz 200g
śmietany gotować 5 minut. Namoczoną, odciśniętą
żelatynę rozpuścić w
śmietanę. Dodać
likier, 250g
śmietany ubić i dodać do masy waniliowej. Wyłożyć na kompot i przykryć drugim
biszkoptem i wstawić na 2 godziny do lodówki. 250g
śmietany ubić z
cukrem waniliowym. Tort udekorować ubitą
śmietaną,
rabarbarem i
pistacjami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: