ßßß Cookit - przepis na Szczupak z pieczarkami i sosem śmietanowym

Szczupak z pieczarkami i sosem śmietanowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filety ze szczupaka 4 sztuk
sok z cytryny według uznania
masło 25 gramów
mąka 25 gramów
mleko 150 mililitrów
wywar rybny 150 mililitrów
pieczarki (mały słoiczek)1 sztuk
musztarda 2 łyżek stołowych
śmietana 125 mililitrów
boczek 50 gramów
olej 1 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
cukier 1 szczypta
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyta, osuszoną rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut.
Sos: na rozpuszczonym maśle, mieszając, podsmażać mąkę, aż będzie jasnożółta. wlać mleko i wywar rybny. Mieszać energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Następnie gotować 5 minut na małym ogniu. Dodać osączone pieczarki, musztardę oraz śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz niewielka ilością soku z cytryny.
Pokrojony w kostkę boczek wytopić na rozgrzanym oleju. Dodać filety rybne i smażyć 4 minuty z obu stron. Ułożyć ryby na podgrzanym półmisku, skropić niewielka ilością sosu i posypać posiekana natka pietruszki. Resztę sosu podawać w sosjerce. Można podawać z gotowanymi ziemniakami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Ryb
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12223/Szczupak-z-pieczarkami-i-sosem-smietanowym