Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegofilety ze
szczupaka 4 sztuk
sok z cytryny według uznania
masło 25 gramów
mąka 25 gramów
mleko 150 mililitrów
wywar rybny 150 mililitrów
pieczarki (mały słoiczek)1 sztuk
musztarda 2 łyżek stołowych
śmietana 125 mililitrów
boczek 50 gramów
olej 1 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
cukier 1 szczypta
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyta, osuszoną
rybę skropić
sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut.Sos: na rozpuszczonym
maśle, mieszając, podsmażać
mąkę, aż będzie jasnożółta. wlać
mleko i
wywar rybny. Mieszać energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Następnie gotować 5 minut na małym ogniu. Dodać osączone
pieczarki,
musztardę oraz
śmietanę. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem oraz niewielka ilością
soku z cytryny.Pokrojony w kostkę
boczek wytopić na rozgrzanym
oleju. Dodać
filety rybne i smażyć 4 minuty z obu stron. Ułożyć
ryby na podgrzanym półmisku, skropić niewielka ilością sosu i posypać posiekana
natka pietruszki. Resztę sosu podawać w sosjerce. Można podawać z gotowanymi
ziemniakami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z RybSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: