ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegogrzyby suszone 4 sztukwłoszczyzna bez kapusty 1 sztukliść laurowy 2 sztukziele angielskie 5 ziarnapieprz 5 ziarnaczosnek 2 ząbkinatka pietruszki według uznaniazakwas buraczany według uznaniaburaczki 1 kilogramówwoda 3 litrówkminek 1 łyżek deserowychkawałek korzenia chrzanu 1 sztukczosnek 1 sztuksól 3 łyżek deserowychcukier 1 szczyptakromka chleba razowego 1 sztukWykonanie:Zakwas: oczyszczone, pokrojone buraczki zalać letnią wodą, dodać przyprawy i chleb. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w kamionkowym naczyniu).Barszcz: przygotować wywar z warzyw i namoczonych, suszonych grzybów. Doprawić i gotować 30 minut, przecedzić. Oczyszczone 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać i wycisnąć sok do wywaru. Na koniec dodać przecedzony zakwas. Doprawić sola ew. cukrem i sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko kwaśny. podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia, aby nie stracił kolor. Podawać z uszkami grzybowymi i drobno posiekaną natką pietruszki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówWigiliaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: