Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
grzyby suszone 4 sztuk
włoszczyzna bez
kapusty 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 5 ziarna
pieprz 5 ziarna
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki według uznaniazakwas buraczany według uznania
buraczki 1 kilogramów
woda 3 litrów
kminek 1 łyżek deserowychkawałek korzenia
chrzanu 1 sztuk
czosnek 1 sztuk
sól 3 łyżek deserowych
cukier 1 szczyptakromka
chleba razowego 1 sztukWykonanie:Zakwas: oczyszczone, pokrojone
buraczki zalać letnią
wodą, dodać
przyprawy i
chleb. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w kamionkowym naczyniu).Barszcz: przygotować
wywar z warzyw i namoczonych,
suszonych grzybów. Doprawić i gotować 30 minut, przecedzić. Oczyszczone 2 ząbki
czosnku przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać i wycisnąć sok do
wywaru. Na koniec dodać przecedzony zakwas. Doprawić
sola ew.
cukrem i
sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko kwaśny. podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia, aby nie stracił kolor. Podawać z uszkami grzybowymi i drobno posiekaną
natką pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówWigiliaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: