ßßß Cookit - przepis na Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
grzyby suszone 4 sztuk
włoszczyzna bez kapusty 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 5 ziarna
pieprz 5 ziarna
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki według uznania
zakwas buraczany według uznania
buraczki 1 kilogramów
woda 3 litrów
kminek 1 łyżek deserowych
kawałek korzenia chrzanu 1 sztuk
czosnek 1 sztuk
sól 3 łyżek deserowych
cukier 1 szczypta
kromka chleba razowego 1 sztuk
Wykonanie:
Zakwas: oczyszczone, pokrojone buraczki zalać letnią wodą, dodać przyprawy i chleb. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w kamionkowym naczyniu).
Barszcz: przygotować wywar z warzyw i namoczonych, suszonych grzybów. Doprawić i gotować 30 minut, przecedzić. Oczyszczone 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać i wycisnąć sok do wywaru. Na koniec dodać przecedzony zakwas. Doprawić sola ew. cukrem i sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko kwaśny. podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia, aby nie stracił kolor. Podawać z uszkami grzybowymi i drobno posiekaną natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11548/Barszcz-wigilijny