ßßß Cookit - przepis na Wigilijny barszczyk czerwony

Wigilijny barszczyk czerwony

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne uwielbiane przez wszystkich domowników danie wigilijne , to oczywiście czysty
barszczyk z uszkami lub pasztecikami .
Barszcz na wywarze warzywno - grzybowym, najczęściej gotowany jest na buraczanym zakwasie.
Jesli nie zdąży sie ukisić dodaję odrobinę koncentratu buraczanego.
Uszka z nadzieniem grzybowym / u mnie wyjątkowo serowym -ricotta i parmezan
/ lub paszteciki z kapustą
i grzybami to doskonały dodatek do wigilijnego barszczyku.
Barszczyku nie może zabraknąć w tym uroczystym dniu.
Składniki:
4 buraki
włoszczyzna na wywar /bez kapusty/
5 dag suszonych grzybów/prawdziwków/
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
liść laurowy
sól, cukier
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku
szklanka zakwasu z buraków / lub koncentrat buraczany do smaku/
sok z cytryny / do smaku/
2 łyzki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Grzyby namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody, ugotować na drugi dzień.
Buraki umyć i ugotować w skórkach aż zmiękną/ około 40 minut.
Warzywa zalać wodą /ok.1,5 l. / , dodać przyprawy / według uznania/ lekko posolić .
Ugotować wywar.
Połączyć z grzybowym wywarem / grzyby wykorzystać na farsz do uszek/.
Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na grubszej tarce.
Buraczki włożyć do gotującego się wywaru warzywno-grzybowego , doprowadzić do zagotowania i wyłączyć gaz.
Doprawić solą i pieprzem, dodać zakwas / ewentualnie sok z cytryny/ lub koncentrat buraczany , roztarty ząbek czosnku cukier/ do smaku/.
Przed podaniem barszczyk przecedzić i podgrzać, ale należy uważać by się nie zagotował.
Mozna dodać 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek.
Podawać z uszkami lub pasztecikami / ZOBACZ
zakwas:
4 -5 buraków
kawałek skórki z razowego chleba na zakwasie
przegotowana letnia woda tyle, by przykryła pokrojone buraki
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
mały kawałek korzenia chrzanu
2 łyżeczki soli
Buraki umyć, obrać i pociąć na plastry.
Włożyć do słoja lub glinianego garnka.
Dodać przyprawy.
Zalać letnią, przegotowaną wodą tak, by przykryła buraki.
Na wierzch włożyć skórkę chleba.
Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
Po 4-5 dniach zdjąć kożuch i przelać zakwas do butelki.
Zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.
Można przygotować większą ilość zakwasu i przechowywać w szczelnych butelkach
nawet przez kilka miesięcy.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/12/wigilijny-barszczyk-czerwony.html