Wykonanie

Tradycyjne uwielbiane przez wszystkich domowników danie wigilijne , to oczywiście czystybarszczyk z uszkami lub pasztecikami .Barszcz na wywarze warzywno -
grzybowym, najczęściej gotowany jest na buraczanym zakwasie.Jesli nie zdąży sie ukisić dodaję odrobinę koncentratu buraczanego.Uszka z nadzieniem
grzybowym / u mnie wyjątkowo
serowym -
ricotta i
parmezan/ lub paszteciki z
kapustąi
grzybami to doskonały dodatek do wigilijnego barszczyku.Barszczyku nie może zabraknąć w tym uroczystym dniu.

Składniki:4
burakiwłoszczyzna na
wywar /bez kapusty/5 dag suszonych grzybów/prawdziwków/
pieprz ziarnisty
ziele angielskieliść laurowysól,
cukierświeżo zmielony
pieprz2 ząbki
czosnkuszklanka zakwasu z
buraków / lub koncentrat buraczany do smaku/
sok z cytryny / do smaku/2 łyzki
oliwy z oliwek.Wykonanie:
Grzyby namoczyć na noc w niewielkiej ilości
wody, ugotować na drugi dzień.
Buraki umyć i ugotować w skórkach aż zmiękną/ około 40 minut.Warzywa zalać
wodą /ok.1,5 l. / , dodać
przyprawy / według uznania/ lekko posolić .Ugotować
wywar.Połączyć z
grzybowym wywarem /
grzyby wykorzystać na farsz do uszek/.Ugotowane
buraki obrać i zetrzeć na grubszej tarce.
Buraczki włożyć do gotującego się
wywaru warzywno-
grzybowego , doprowadzić do zagotowania i wyłączyć gaz.Doprawić
solą i
pieprzem, dodać zakwas / ewentualnie sok z cytryny/ lub koncentrat buraczany , roztarty ząbek
czosnku cukier/ do smaku/.Przed podaniem barszczyk przecedzić i podgrzać, ale należy uważać by się nie zagotował.Mozna dodać 2 łyżki delikatnej
oliwy z oliwek.Podawać z uszkami lub pasztecikami / ZOBACZ


zakwas:4 -5
burakówkawałek skórki z
razowego chleba na zakwasieprzegotowana letnia
woda tyle, by przykryła pokrojone
buraki4 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
kminku2
liście laurowekilka ziarenek
ziela angielskiegomały kawałek korzenia
chrzanu2 łyżeczki
soliBuraki umyć, obrać i pociąć na plastry.Włożyć do słoja lub glinianego garnka.Dodać
przyprawy.Zalać letnią, przegotowaną
wodą tak, by przykryła
buraki.Na wierzch włożyć skórkę
chleba.Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.Po 4-5 dniach zdjąć kożuch i przelać zakwas do butelki.Zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.Można przygotować większą ilość zakwasu i przechowywać w szczelnych butelkachnawet przez kilka miesięcy.