RACUSZKI

nazwa

Wykonanie

« SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY Z JABŁKAMI
KOTLETY Z RYBY »
RACUSZKI
4 DUŻE ZIEMNIAKI
25 DAG PEŁNOTŁUSTEGO BIAŁEGO SERA
1 JAJKO
2 ŁYŻKI MĄKI
1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
2 PACZKI CUKRU WANILIOWEGO
10 DAG RODZYNEK
OLEJ DO SMAŻENIA
WYKONANIE
Ugotować obrane i umyte ziemniaki i jeszcze gorące ubić na gładką masę. Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rodzynki i biały ser. Całość wyrobić łyżka na gładką masę i zostawić na chwilę. Z ciasta formować okrągłe placuszki i smażyć w gorącym oleju na rumiano. Na wierzch każdego ułożyć kawałek dżemu lub galaretki, posypać cukrem.
czwartek, 15 marca 2012, wela2
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Źródło:http://gotujcosniecos.blox.pl/2012/03/RACUSZKI.html