Wykonanie
Obejrzałam w telewizji jak Robert Sowa piecze takie muffiny i od razu popędziłam do kuchni, aby upichcić takie pyszności na dzisiejsze śniadanie.A dzisiaj??Pierwsza spróbowała ich moja córka, która wykorzystała moment i podkradła jednego wprost z blaszki :) Zorientowałam się, dopiero kiedy usłyszałam: "mniam mniam". Także wszystkim smakowało :)Przyznam, że urzekło mnie połączenie
ostrego chilli ze
słodyczą jabłek. To duet idealny!!
Składniki na 12 sztuk:1,5 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukruopakowanie
cukru waniliowego3
jabłkagarść
rodzynków1 łyżeczka
cynamonu1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
chilli3 łyżki
olejuJabłka obrać i zetrzeć na tarce, do
jabłek dodać
jajko,
proszek do pieczenia,
rodzynki,
olej i
cukier i wymieszać wszystko dokładnie. Wsypać
mąkę i
przyprawy oraz ponownie wymieszać. Napełnić muffiny
ciastem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut.