ßßß Cookit - przepis na Szarlotta na zielono, czyli mocno wiosenna propozycja :)

Szarlotta na zielono, czyli mocno wiosenna propozycja :)

nazwa

Wykonanie

Szarlotta na zielono to ciasto, które robi się błyskawicznie :) nazwalam je szarlotta ale jest to wariacja ciasta jogurtowego z przepisu, który dostałam od teściowej.
składniki na duża prostokątną blachę:
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- rodzynki ( namoczone )
- starte na wiórki jabłka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie:
- aromat jabłkowy
- zielony barwnik spożywczy
przygotowanie:
utrzeć jabłka na wiórki, namoczyć rodzynki - odstawić w sporej misce utrzeć cukier z jajami, następnie do miski dołożyć pozostałe składniki na ciasto (oprócz jabłek i rodzynek) wraz z aromatem i barwnikiem spożywczym ( ja używam barwników w proszku, aby w cieście nie było widocznych kropeczek z nierozrobionego barwnika, rozpuszczam go w kilku kropelkach wody) . wszystko razem zmiksować. dosypać odsączone rodzynki i wymieszać całość łyżką. ciasto będzie rzadkie i bardzo dobrze! na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blaszkę wylać ciasto i na wierzchu równomiernie rozłożyć starte jabłka. ciasto włożyć do nagrzanego na 175 stopni piekarnika i piec ok 45 minut.
po upieczeniu ( sprawdzam metodą suchego patyczka ale przyznam szczerze, że nie zawsze jest on do końca suchy - ciasto jest generalnie bardzo wilgotne, więc trzeba na to wziąć poprawkę ;) ) i ostudzeniu można dodatkowo Szarlottę potraktować cukrem pudrem z cynamonem :)
generalnie ciasto jest pychaaaaaaa !!! :) a zielony kolor na wiosnę jest jak znalazł ;)
Źródło:http://jedzeniologia.blogspot.com/2014/03/szarlotta-na-zielono-czyli-mocno.html