ßßß
składniki na duża prostokątną blachę:- 2 jajka- 3 szklanki mąki tortowej- 1 szklanka maślanki- 1 szklanka cukru- 1 opakowanie cukru waniliowego- 1/2 szklanki oleju- rodzynki ( namoczone )- starte na wiórki jabłka- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaopcjonalnie:- aromat jabłkowy- zielony barwnik spożywczyprzygotowanie:utrzeć jabłka na wiórki, namoczyć rodzynki - odstawić w sporej misce utrzeć cukier z jajami, następnie do miski dołożyć pozostałe składniki na ciasto (oprócz jabłek i rodzynek) wraz z aromatem i barwnikiem spożywczym ( ja używam barwników w proszku, aby w cieście nie było widocznych kropeczek z nierozrobionego barwnika, rozpuszczam go w kilku kropelkach wody) . wszystko razem zmiksować. dosypać odsączone rodzynki i wymieszać całość łyżką. ciasto będzie rzadkie i bardzo dobrze! na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blaszkę wylać ciasto i na wierzchu równomiernie rozłożyć starte jabłka. ciasto włożyć do nagrzanego na 175 stopni piekarnika i piec ok 45 minut.po upieczeniu ( sprawdzam metodą suchego patyczka ale przyznam szczerze, że nie zawsze jest on do końca suchy - ciasto jest generalnie bardzo wilgotne, więc trzeba na to wziąć poprawkę ;) ) i ostudzeniu można dodatkowo Szarlottę potraktować cukrem pudrem z cynamonem :)
generalnie ciasto jest pychaaaaaaa !!! :) a zielony kolor na wiosnę jest jak znalazł ;)