Wykonanie
Szarlotta na zielono to ciasto, które robi się błyskawicznie :) nazwalam je szarlotta ale jest to wariacja ciasta
jogurtowego z przepisu, który dostałam od teściowej.

składniki na duża prostokątną blachę:- 2
jajka- 3 szklanki
mąki tortowej- 1 szklanka
maślanki- 1 szklanka
cukru- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 1/2 szklanki
oleju-
rodzynki ( namoczone )- starte na wiórki
jabłka- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaopcjonalnie:- aromat
jabłkowy- zielony
barwnik spożywczyprzygotowanie:utrzeć
jabłka na wiórki, namoczyć
rodzynki - odstawić w sporej misce utrzeć
cukier z
jajami, następnie do miski dołożyć pozostałe składniki na ciasto (oprócz
jabłek i
rodzynek) wraz z aromatem i
barwnikiem spożywczym ( ja używam barwników w proszku, aby w cieście nie było widocznych kropeczek z nierozrobionego barwnika, rozpuszczam go w kilku kropelkach
wody) . wszystko razem zmiksować. dosypać odsączone
rodzynki i wymieszać całość łyżką. ciasto będzie rzadkie i bardzo dobrze! na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną
bułką tartą blaszkę wylać ciasto i na wierzchu równomiernie rozłożyć starte
jabłka. ciasto włożyć do nagrzanego na 175 stopni piekarnika i piec ok 45 minut.po upieczeniu ( sprawdzam metodą suchego patyczka ale przyznam szczerze, że nie zawsze jest on do końca suchy - ciasto jest generalnie bardzo wilgotne, więc trzeba na to wziąć poprawkę ;) ) i ostudzeniu można dodatkowo Szarlottę potraktować
cukrem pudrem z
cynamonem :)

generalnie ciasto jest pychaaaaaaa !!! :) a zielony kolor na wiosnę jest jak znalazł ;)