Wykonanie
Uwielbiam kuchnie azjatycka. Przepis wymyśliłam sama i smakuje mojej całej rodzince.Składniki na 4 osoby: ok.400g
piersi z kurczaka , 1
cukinia,2
marchewki,1
papryka czerwona , 1 duza
cebula, 2 ząbki
czosnku , ok. 3 łyżek
skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej,
imbir plasterek ok 2 cm ( lub suszony),
przyprawa chili,
cayenne pieprz,
przyprawa curry,
przyprawa do chińszczyzny,
słodka papryka,
kolendra suszona,
Vegeta, sol,
pieprz czarny,
przyprawa magi w płynie ,
sos sojowy, 1 łyżeczka
oleju sezamowego,
olej do smażenia , gotowy
bulion lub przegotowana
woda ok 200-300mlDo tego polecam
makaron jajeczny, azjatycki ( taki jak w zupkach chińskich) lub ryz basmati.
Mięso pokroić w paski włożyć do miski polać
sosem sojowym, posypać
skrobia dobrze wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
Cukinie umyć i pokroić w pół piórka ,
marchewkę obrać umyć i pokroi w słupki,
paprykę umyć i oczyścić i pokroić w romby,
cebule obrać i pokroić w pół piórka,
czosnek i
imbir pokroić w cieniutkie plasterki lub kosteczkę. W woku lub głębszej patelni rozgrzać
oliwę. Smażyć
mięso porcjami często mieszając i odłożyć do miski. Znowu dolać do woku
oliwy wrzucić
cebulkę i
marchew również często mieszając, podsmażyć. Następnie dodać resztę warzyw oraz
czosnek,
imbir i
przyprawy do smaku. Wszystko podsmażać ok 10minut często mieszając,
potem dodać
bulion lub przegotowana
wodę ,
magi i
sos sojowy ( dość sporo dodać tego sosu ale uważać bo można szybko przesolić), dodać
mięso gotować ok 3-5 minut.
Skrobie wymieszać z
woda dolać do patelni wymieszać i zagotować. Sos ma być nie zbyt gesty ale aksamitny. Na koniec polać
olejem sezamowym. Mozna dodać uprzednio ugotowany
makaron lub ryz do patelni lub spożywać osobno.Jedna uwaga Wok (patelnia) ma być dość mocno rozgrzana ale nie na tyle zęby wszystko sie spaliło. :D Mozna dodać warzywa takie jakie się lubi, ja akurat miałam te które są w przepisie.Zycze wam Smacznego.
