Wykonanie

Zgrzeszyłam. Przez Was zgrzeszyłam! Nie doczytałam dokładnie przepisu na spaghetti po chińsku i zachciało mi się je robić. A tam przecież trzeba włączyć piekarnik. No, nic, w tym tygodniu i tak będzie włączony po raz drugi (minimum), więc prędzej czy później
będę musiała go uruchomić...Podczas robienia tego dania odkryłam bardzo ważną rzecz: zamiast dodawać do pulpetów
bułki tartej,
kaszy manny, lub
zarodków pszennych można dodać
ryż preparowany. Zmielony, oczywiście. To bardzo dobry pomysł!Oryginalny przepis wymaga trochę składników, których nie mogłam dostać.
Groszek cukrowy długo umykał moim oczom, a kiedy w końcu go znalazłam oniemiałam. Był strasznie
drogi. Wyrzuciłam go więc z przepisu.W zamian za to jest
marchew.Po drugie
olej sezamowy, którego tutaj nie widać. Albo to ja jestem ślepa. Nie miałam czasu jeździć po Łodziach więc zrobiłam mniej wyrafinowaną wersję klopsów :)I jeszcze jedno — w oryginale jest to
makaron długi, bo przecież to ma być spaghetti. niestety, w moim domu
makaronu było jak na lekarstwo, więc zmieszałam kilka rodzajów i ugotowałam. I tak było bardzo smaczne!Wspólnie ze mną gotowali:
Maggie, Ania, Panna Malwinna, i Shinju .I cieszę się z tych azjatyckich klopsów jak głupia, bo to mój pierwszy ciepły i normalny obiad w tym tygodniu.Składniki na 2 porcje:2 porcje różnego
makaronu (u mnie penne, fusilli i farfalle)Ugotować
makaron al dente. Odcedzając zostawić 1/2 szklanki
wody z ugotowanego
makaronu, resztę wylać.1
pierś z kurczaka (200g)1/2 łyżeczki
przyprawy 5 smaków1 szklanka
ryżu preparowanego1/2 małej
cebuli drobno posiekanej1 łyżeczka
sosu sojowego1
jajkoczarny pieprzRyż zmielić na proszek w blenderze. Piekarnik nastaw na 180 C.
Mięso z kurczaka zmielić i połączyć z
ryżem,
przyprawami,
cebulą,
jajkiem i
sosem sojowym. Dokładnie połączyć łapką i uformować z masy małe kulki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i rozłożyć na niej klopsiki. Piec przez 15 minut.2 porcje ugotowanego
makaronu1/2 szklanki
wody z gotowania
makaronu1/2 niezbyt dużej
czerwonej papryki (pociętej w paski)1/2 małej
cebuli pociętej w paski1 duży ząbek
czosnku1 mała
marchewka3 garście
szpinaku2cm kawałek
imbiru (starty)
olej do smażenia,
sos sojowyDobrze rozgrzać wok. Wlać do niego
olej i od razu zgasić
makaronem (żeby nie zaczął się dymić). Dodać
cebulę,
czosnek,
imbir,
marchew,
czerwoną paprykę i smażyć 2–3 minuty. Dorzucić
szpinak i smażyć dalej aż liście będą się zwijać. Po tym czasie dodać
wodę i doprawić
sosem sojowym.Jeżeli nie lubicie pół-
surowych warzyw możecie dusić przez kilka minut od czasu do czasu dolewając zwykłej
wody.

To jeden z dłuższych przepisów, ale nie przerażajcie się! Wbrew pozorom to tylko klops, kluchy i warzywa.Przepis został upitraszony z myślą o końcu akcji
Maggie "Klopsiki i pulpety"