Wykonanie

Ciąg dalszy przedświątecznych przymiarek kulinarnych…Proponowana przeze mnie dzisiaj zupa jest gęsta i aksamitnie kremowa.Podana z własnej roboty
białą kiełbasą (w formie kulek) oraz
jajem ugotowanym na twardo przywodzi na myśl tradycyjny żurek.Nie ma w niej jednak ani grama
mąki ani tłustej
śmietany ;)Składniki: (6-8 porcji)Kulki z
białej kiełbasy:1/2 kg mielonej
wieprzowiny (najlepiej chuda
karkówka i/lub
szynka)2-4 ząbki
czosnkusól i
pieprzmajeranekZupa:1 litr
wywaru mięsnego lub warzywnego1/4 dużego
selera2
pory, tylko biała część1 ząbek
czosnku1 średnia
cukinia3-6 łyżek dobrego,
ostrego chrzanu1-3 łyżki soku z cytryny/octu
winnegosól i
pieprzdodatkowo:
jaja ugotowane na twardoWykonanie:
Mielone mięso wieprzowe doprawić
czosnkiem,
solą,
pieprzem oraz
majerankiem. Dodać 1/2 szklanki zimnej
wody i bardzo dokładnie wyrobić. Z masy
mięsnej uformować małe kulki, wielkości
orzecha włoskiego. (Uwaga: Najwygodniej robi się to wilgotnymi rękoma.)Kulki gotować partiami (po około 5 minut) w wywarze. Wyjmować łyżką cedzakową i odstawić.

Do
wywaru włożyć obrane i pokrojone w kostkę warzywa (
seler,
pory,
czosnek,
cukinię). Gotować na średnim ogniu 30 minut, a następnie dokładnie zmiksować blenderem. Zupę rozcieńczyć gorącą, przegotowaną
wodą do pożądanej konsystencji. (Uwaga: Jeśli chcemy aby zupa była idealnie kremowa, przetrzeć ją dodatkowo przez sitko.)Dodać
chrzan (ilość według własnego gustu) i doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
sokiem z cytryny/octem. Na koniec włożyć kulki z
białej kiełbasy. Zupę ponownie zagotować.Krem
chrzanowy podawać na gorąco z dodatkiem jaj ugotowanych na twardo.Smacznego :)