ßßß
Składniki:1 l wywaru mięsnego ( u mnie 2l)2 szkl. pszennego zakwasu1 szkl. śmietany 30%200 g żeberek wędzonych200 g boczku wędzonego4-6 kawałków białej kiełbasy4 ząbki czosnku1 cebulagarść majeranku1 łyżka chrzanusól, pieprzugotowane jajka
Sposób wykonania :W wywarze mięsnym gotować żeberka ok. godziny. Dodać zakwas i czosnek. Gotować kolejną godzinę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem podsmażyć ( ponieważ nie lubię cebuli pływającej w zupie, podsmażyłam całą, dodałam do barszczu, a potem wyjęłam) i wrzucić do zupy. Włożyć kiełbasę. Gotować ok. 10 minut i wyjąć. Do barszczu dodać majeranek, przyprawy i chrzan. Zagotować i wlać śmietanę. Odstawić do następnego dnia.Na talerz włożyć pokrojoną białą kiełbasę i ugotowane jajko ( ja dodaję jeszcze ugotowany schab, na którym powstał wywar mięsny ). Zalać barszczem. Smacznego :)Źródło inspiracji TU