Wykonanie
Ponieważ zachwyciłam się wigilijnym barszczem z przepisu
Magdy Gessler, postanowiłam wypróbować kolejną recepturę na świąteczną zupę.Barszcz jest konkretny i wyraźny w smaku.Pachnie
czosnkiem i wędzonką, ale głównie o jego smaku decyduje zakwas.Dlatego postarajcie się, by był dobrej jakości.Przepis na domowy zakwas znajdziecie TU

Składniki:1 l
wywaru mięsnego ( u mnie 2l)2 szkl. pszennego zakwasu1 szkl.
śmietany 30%200 g
żeberek wędzonych200 g
boczku wędzonego4-6 kawałków
białej kiełbasy4 ząbki
czosnku1
cebulagarść
majeranku1 łyżka
chrzanusól,
pieprzugotowane
jajka
Sposób wykonania :W wywarze mięsnym gotować
żeberka ok. godziny. Dodać zakwas i
czosnek. Gotować kolejną godzinę.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę. Razem podsmażyć ( ponieważ nie lubię
cebuli pływającej w zupie, podsmażyłam całą, dodałam do barszczu, a
potem wyjęłam) i wrzucić do zupy. Włożyć
kiełbasę. Gotować ok. 10 minut i wyjąć. Do barszczu dodać
majeranek,
przyprawy i
chrzan. Zagotować i wlać
śmietanę. Odstawić do następnego dnia.Na talerz włożyć pokrojoną
białą kiełbasę i ugotowane
jajko ( ja dodaję jeszcze ugotowany
schab, na którym powstał
wywar mięsny ). Zalać barszczem. Smacznego :)Źródło inspiracji TU