ßßß Cookit - przepis na Barszcz wielkanocny wg Magdy Gessler

Barszcz wielkanocny wg Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

Ponieważ zachwyciłam się wigilijnym barszczem z przepisu
Magdy Gessler, postanowiłam wypróbować kolejną recepturę na świąteczną zupę.
Barszcz jest konkretny i wyraźny w smaku.
Pachnie czosnkiem i wędzonką, ale głównie o jego smaku decyduje zakwas.
Dlatego postarajcie się, by był dobrej jakości.
Przepis na domowy zakwas znajdziecie TU
Składniki:
1 l wywaru mięsnego ( u mnie 2l)
2 szkl. pszennego zakwasu
1 szkl. śmietany 30%
200 g żeberek wędzonych
200 g boczku wędzonego
4-6 kawałków białej kiełbasy
4 ząbki czosnku
1 cebula
garść majeranku
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz
ugotowane jajka
Sposób wykonania :
W wywarze mięsnym gotować żeberka ok. godziny. Dodać zakwas i czosnek. Gotować kolejną godzinę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem podsmażyć ( ponieważ nie lubię cebuli pływającej w zupie, podsmażyłam całą, dodałam do barszczu, a potem wyjęłam) i wrzucić do zupy. Włożyć kiełbasę. Gotować ok. 10 minut i wyjąć. Do barszczu dodać majeranek, przyprawy i chrzan. Zagotować i wlać śmietanę. Odstawić do następnego dnia.
Na talerz włożyć pokrojoną białą kiełbasę i ugotowane jajko ( ja dodaję jeszcze ugotowany schab, na którym powstał wywar mięsny ). Zalać barszczem. Smacznego :)
Źródło inspiracji TU
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/03/Barszcz-wielkanocny-wg-Magdy-Gessler.html