ßßß
Składniki:- ok. 0,5l zakwasu- 1,5 wody lub wywaru warzywnego(ja preferuję żurek na wywarze)- 4 kawałki białej kiełbasy- 2 średnie cebule- 0,25kg wędzonego boczku- 0,5kg ziemniaków- małe opakowanie śmietany kremówki- 1 łyżeczka chrzanu- łyżka majeranku- sól, pieprz do smakuSposób przygotowania:Zagotowujemy wywar(lub wodę) i wrzucamy do niego kiełbasę. Parzymy ją przez około 30 minut.Następnie wyciągamy kiełbasę i odkładamy do ostygnięcia.Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie.W między czasie kroimy w kostkę boczek i cebulę. Boczek podsmażamy, a na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażamy cebulę.Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki lub pół plasterki i razem z podsmażonym boczkiem i cebulą wrzucamy do wywaru.Doprawiamy chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem.Na koniec wlewamy zakwas i śmietankę.Całość jeszcze raz mieszamy i zagotowujemy.Gotowy żurek podajemy z ugotowanym jajkiem.Ten przepis bierze udział w akcjach: