Wykonanie
Kilka dni temu dostałem pyszną
białą kiełbasę. Od razu nasunęło się pytanie - co z nią dalej zrobić?Wybór był chyba oczywisty - żurek. Ale skoro żurek, najpierw trzeba by było zrobić zakwas. Przepis na zakwas możecie znaleźć tu: Przepis na zakwas .Kiedy wreszcie doczekałem się aż zakwas będzie gotowy, natychmiast wziąłem się do gotowania
żurku.Osobiście lubię zupy gęste i treściwe, dlatego też żurek według tego przepisu będzie posiadał dużo dodatków. Oczywiście, jeśli ktoś ma ochotę na "czysty" żurek, nic nie stoi na przeszkodzie, aby pominąć dodatkowe składniki.
Składniki:- ok. 0,5l zakwasu- 1,5
wody lub
wywaru warzywnego(ja preferuję żurek na wywarze)- 4 kawałki
białej kiełbasy- 2 średnie
cebule- 0,25kg
wędzonego boczku- 0,5kg
ziemniaków- małe opakowanie
śmietany kremówki- 1 łyżeczka
chrzanu- łyżka
majeranku-
sól,
pieprz do smakuSposób przygotowania:Zagotowujemy
wywar(lub
wodę) i wrzucamy do niego
kiełbasę. Parzymy ją przez około 30 minut.Następnie wyciągamy
kiełbasę i odkładamy do ostygnięcia.Do
wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie.W
między czasie kroimy w kostkę
boczek i
cebulę.
Boczek podsmażamy, a na wytopionym z
boczku tłuszczu podsmażamy
cebulę.Ugotowaną
kiełbasę kroimy w plasterki lub pół plasterki i razem z podsmażonym
boczkiem i
cebulą wrzucamy do
wywaru.Doprawiamy
chrzanem,
solą,
pieprzem i
majerankiem.Na koniec wlewamy zakwas i
śmietankę.Całość jeszcze raz mieszamy i zagotowujemy.Gotowy żurek podajemy z ugotowanym
jajkiem.Ten przepis bierze udział w akcjach: