Wykonanie
Zbliża się Wielkanoc, w związku z tym czas na przygotowanie domowego
żurku. Wczoraj pokazałam Wam jak przygotować zakwas na żurek, a dzisiaj chciałam pokazać jak właśnie na nim ugotować żur. Domowe zupy mają to do siebie, że dokładnie wiemy co w nich się znajduje i przyprawiamy je zgodnie ze swoimi upodobaniami. Myślę, że większość z Was nie wyobraża sobie Świąt bez tej zupy. Zapraszam do wypróbowania mojej metody na tą tradycyjną zupę:)
Składniki:– 10 dag
wędzonego boczku;– 40 dag
białej kiełbasy;– 4
ziemniaki;– 1
pietruszka;– ćwierć
selera;– 1
cebula;– zakwas na żurek ;– pół szklanki
śmietany 30%;–
chrzan,
rzeżucha,
majeranek,
sól,
pieprz;– 3
jaja na twardo;–
olej,
wodaWykonanie:Do garnka włożyć
boczek oraz
kiełbasę, zalać 1,5 l
wody. Doprowadzić do wrzenia.
Ziemniaki obrać, opłukać pokroić w ćwiartki lub kostkę, dodać do
wywaru. Oczyścić i opłukać
pietruszkę i
seler. Warzywa wrzucić do
wywaru. Dodać obraną i poszatkowaną
cebulę. Gotować 20 minut.Po tym czasie wyjąć z zupy
boczek oraz
kiełbasę. Usunąć
pietruszkę i
seler. Do
wywaru przecedzić przez sito zakwas. Gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zapraw
śmietaną. Doprawić
chrzanem,
solą,
pieprzem oraz
majerankiem.
Kiełbasę i
boczek pokroić, podsmażyć na
oleju. Dodać do zupy. Zupę udekorować
rzeżuchą, podawać z ćwiartką
jajka.Smacznego