ßßß Cookit - przepis na Żur

Żur

nazwa

Wykonanie

Zbliża się Wielkanoc, w związku z tym czas na przygotowanie domowego żurku. Wczoraj pokazałam Wam jak przygotować zakwas na żurek, a dzisiaj chciałam pokazać jak właśnie na nim ugotować żur. Domowe zupy mają to do siebie, że dokładnie wiemy co w nich się znajduje i przyprawiamy je zgodnie ze swoimi upodobaniami. Myślę, że większość z Was nie wyobraża sobie Świąt bez tej zupy. Zapraszam do wypróbowania mojej metody na tą tradycyjną zupę:)
Składniki:
– 10 dag wędzonego boczku;
– 40 dag białej kiełbasy;
– 4 ziemniaki;
– 1 pietruszka;
– ćwierć selera;
– 1 cebula;
– zakwas na żurek ;
– pół szklanki śmietany 30%;
chrzan, rzeżucha, majeranek, sól, pieprz;
– 3 jaja na twardo;
olej, woda
Wykonanie:
Do garnka włożyć boczek oraz kiełbasę, zalać 1,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki obrać, opłukać pokroić w ćwiartki lub kostkę, dodać do wywaru. Oczyścić i opłukać pietruszkę i seler. Warzywa wrzucić do wywaru. Dodać obraną i poszatkowaną cebulę. Gotować 20 minut.
Po tym czasie wyjąć z zupy boczek oraz kiełbasę. Usunąć pietruszkę i seler. Do wywaru przecedzić przez sito zakwas. Gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zapraw śmietaną. Doprawić chrzanem, solą, pieprzem oraz majerankiem.
Kiełbasę i boczek pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać do zupy. Zupę udekorować rzeżuchą, podawać z ćwiartką jajka.
Smacznego
Źródło:http://dom-agi.pl/zur