ßßß
Im częściej pęczak gości na naszym stole, tym szybciej nasza znajomość zaczyna przeradzać się w prawdziwą przyjaźń ;)Tym razem inspiracją była kuchnia hiszpańska…Pęczak dusząc się z warzywami i szafranem nabiera dodatkowego smaku, aromatu i… odrobinę koloru. Nie jest to niestety tak piękna i słoneczna barwa jaką ma ryż w paelli, ale „nikt nie jest idealny” ;)Tak przygotowaną kaszę jęczmienną można podawać jako osobne danie oraz jako dodatek do mięs albo ryb. W obu przypadkach sprawdzi się w stu procentach!
(Na zdjęciu jako dodatek do łososia pieczonego w folii .)Składniki: (4-6 porcji)1 czerwona cebula – posiekana w kostkę1 czerwona papryka – pokrojona w kostkę1 papryczka chilli – drobno posiekana (opcjonalnie)2-3 ząbki czosnku8-10 pomidorków koktajlowych – przekrojonych na połówki/ćwiartki1/2 szklanki mrożonego (lub świeżego) groszku1 szklanka pęczaku (sucha kasza!)2 łyżki posiekanej natki pietruszkioliwasól i pieprzduża szczypta (maksimum 1/2 łyżeczki) nitek szafranudodatkowo:duża i głęboka patelnia (lub rondel) z pokrywką
Wykonanie:Tuż przed rozpoczęciem przygotowywania pęczaku, zagotować 1 litr wody i zalać nią szafran. Posolić do smaku (około 1/2-3/4 łyżki soli).Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i po kolei dodawać posiekaną cebulę, paprykę i chilli. Smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać kolejne składniki: przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojone pomidorki, mrożony groszek i smażyć kolejne 2-3 minuty. Jeśli warzywa wchłonęły całą oliwę, dolać 2 łyżki i wrzucić na patelnię pęczak. Smażyć mieszając, aby kasza pokryła się cienką warstwą oliwy, a składniki były równomiernie wymieszane.Warzywa i kaszę zalać taką ilością wody z szafranem, aby sięgała około 1/2 cm ponad składniki. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień do małego i tak pozostawić kaszę do wolnego prużenia na 30-45 minut. Nie mieszać!Uwaga: W czasie gotowania należy uzupełniać płyn jeśli cały zostanie już wchłonięty przez kaszę. Najpierw wykorzystać resztę wody z szafranem, a potem dolewać zwykłą gorącą wodę. Płyn trzeba uzupełniać do czasu aż kasza będzie miękka.Gotowe danie zestawić z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut, aby doszło.Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do mięs lub ryb.Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać posiekaną natką pietruszki.Smacznego :)
Dzisiejsze danie pochodzi z mojego archiwum niewykorzystanych dotąd zdjęć i przepisów, które podróżuje ze mną zawsze gdy opuszczam moją kuchnię, nawet na parę dni ;)