Wykonanie

Czy czujecie już w powietrzu pierwsze oznaki wiosny?U mnie co prawda za oknem jeszcze sporo śniegu, ale temperatury już tylko dodatnie no i ptaki… Ptaki śpiewają coraz głośniej!Zapraszam zatem na wiosenny „zastrzyk” witamin w postaci sałatki z
ziołowym jogurtem :)Proste, szybkie, smaczne i… urodziwe danie, w sam raz na śniadanie lub lunch!Na podstawie… zdjęcia z miesięcznika „Moje gotowanie” (marzec 2012).

Składniki : (2 porcje)1 szklanka gęstego
jogurtu greckiego**Uwaga: Jeśli używacie wyprodukowanego domowym sposobem
jogurtu, to należy go najpierw „zagęścić” do postaci
twarożku jogurtowego, tj. wlać do sitka wyłożonego podwójnie złożoną gazą i pozostawić na 4-10 godzin w lodówce aby odciekł.2-3 łyżki posiekanych świeżych
ziół – takie jakie lubicie najbardziej (u mnie był to
szczypior,
bazylia i
tymianek)4-8
rzodkiewek**1/2
awokado**1 łyżka soku z cytryny/limonki
młode kiełki (u mnie
słonecznika)
sól i
pieprzdodatkowo:2 wysokie kieliszki/pucharki/szklanki**Uwaga: Składniki warzywne można dobierać dowolnie uzupełniając np.
pomidorkami koktajlowymi, świeżym
ogórkiem,
żółtą papryką… Wszystko w zależności od własnych upodobań i zasobów lodówki.

Wykonanie:
Jogurt (lub
twarożek jogurtowy) wymieszać z
ziołami oraz częścią
kiełków i doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Rozdzielić do dwóch pucharków.
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z 1 łyżką
soku z cytryny (aby zapobiec ciemnieniu).
Rzodkiewki pokroić i wymieszać z
awokado oraz resztą
kiełków. Nałożyć na wierzch
jogurtu. Podawać od razu.Smacznego :)

ROK TEMU NA BLOGU:
Jaja faszerowane w skorupkach

Bifteki czyli greckie kotlety mielone
Razowe ciasto
czekoladowe