ßßß Cookit - przepis na CREPES SUZETTE

CREPES SUZETTE

nazwa

Wykonanie

Zapraszam w podróż do Francji!
Dzisiaj Crepes Suzette w lżejszej wersji!
Razowe naleśniki z gorącym sosem pomarańczowym to prawdziwy raj dla smakoszy :)
Bardzo polecam szczególnie wielbicielom pomarańczowych smaczków ;)
Uwaga:)
Z podanych poniżej proporcji wychodzi 9-10 sztuk naleśników. Ilość sosu natomiast wystarcza na 5 porcji, czyli 5 naleśników. Pozostałe naleśniki można włożyć do torebki foliowej i zamrozić. Będą gotowe na następny raz. Naleśniki należy rozmrażać przez noc w lodówce.
Składniki:
Naleśniki razowe – 9-10 sztuk
½ szklanki mąki pszennej graham/razowej
½ szklanki białej mąki pszennej (u mnie luksusowa)
250-300 ml mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 duże jajko (osobno białko i żółtko)
2 łyżki delikatnej oliwy lub oleju
szczypta soli
½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
½ łyżeczki esencji waniliowej
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić.
Żółtko wymieszać z jogurtem, oboma rodzajami mąki i 200 ml mleka. Ubijając stopniowo dolewać resztę mleka aż do uzyskania ciasta odpowiedniego na naleśniki (tj. o konsystencji średnio gęstej śmietany). Wlać 2-3 łyżki oleju, esencję waniliową oraz dodać otartą skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białko ubite na pianę, wymieszać. Jeśli ciasto zrobiło się zbyt gęste dodać więcej mleka, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Odstawić na 15-30 minut.
Z ciasta smażyć (bez użycia dodatkowego tłuszczu) cienkie naleśniki.
Tutaj pisałam więcej na temat smażenia naleśników :)
Sos do Crepes Suzette – 5 porcji/5 naleśników
½ litra soku ze świeżych pomarańczy/mandarynek
2 łyżki dżemu pomarańczowego (u mnie firmy St. Dalfour) lub 2 łyżki syropu z agawy
½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego
1 duża pomarańcza obrana i pokrojona w kostkę
Wykonanie:
Sok pomarańczowy wlać do dużej patelni. Wymieszać z dżemem (syropem z agawy), otartą skórką pomarańczową i gotować aż odparuje do gęstości lekkiego syropu. Wlać likier pomarańczowy.
Na patelnię wkładać po kolei po jednym naleśniku, obracać aby był pokryty sosem z obu stron, a następnie składać na ćwiartki (pozostawiać wszystkie cały czas na patelni!). Gorące naleśniki rozłożyć na talerze (najlepiej gdyby były wcześniej lekko podgrzane w piekarniku), a na patelnię wrzucić pokrojoną pomarańczę. Podgrzewać 2-3 minuty, a następnie rozłożyć, wraz z resztą sosu, równomiernie na wszystkie porcje. Podawać od razu.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/01/29/crepes-suzette