Wykonanie
Zapraszam w podróż do Francji!Dzisiaj Crepes Suzette w lżejszej wersji!
Razowe naleśniki z gorącym sosem
pomarańczowym to prawdziwy raj dla smakoszy :)Bardzo polecam szczególnie wielbicielom
pomarańczowych smaczków ;)Uwaga:)Z podanych poniżej proporcji wychodzi 9-10 sztuk naleśników. Ilość sosu natomiast wystarcza na 5 porcji, czyli 5 naleśników. Pozostałe naleśniki można włożyć do
torebki foliowej i zamrozić. Będą gotowe na następny raz. Naleśniki należy rozmrażać przez noc w lodówce.Składniki:Naleśniki
razowe – 9-10 sztuk½ szklanki
mąki pszennej graham/razowej½ szklanki białej
mąki pszennej (u mnie luksusowa)250-300 ml
mleka3 łyżki
jogurtu naturalnego1 duże
jajko (osobno
białko i
żółtko)2 łyżki delikatnej
oliwy lub
olejuszczypta
soli½ łyżeczki skórki otartej z
pomarańczy½ łyżeczki esencji waniliowejWykonanie:
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę i odstawić.
Żółtko wymieszać z
jogurtem, oboma rodzajami
mąki i 200 ml
mleka. Ubijając stopniowo dolewać resztę
mleka aż do uzyskania ciasta odpowiedniego na naleśniki (tj. o konsystencji średnio gęstej
śmietany). Wlać 2-3 łyżki
oleju, esencję
waniliową oraz dodać otartą
skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać
białko ubite na pianę, wymieszać. Jeśli ciasto zrobiło się zbyt gęste dodać więcej
mleka, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Odstawić na 15-30 minut.Z ciasta smażyć (bez użycia dodatkowego tłuszczu) cienkie naleśniki.Tutaj
pisałam więcej na temat smażenia naleśników :)

Sos do Crepes Suzette – 5 porcji/5 naleśników½ litra soku ze świeżych pomarańczy/mandarynek2 łyżki
dżemu pomarańczowego (u mnie firmy St. Dalfour) lub 2 łyżki
syropu z agawy½ łyżeczki skórki otartej z
pomarańczy2 łyżki
likieru pomarańczowego1 duża
pomarańcza obrana i pokrojona w kostkęWykonanie:
Sok pomarańczowy wlać do dużej patelni. Wymieszać z
dżemem (
syropem z agawy), otartą
skórką pomarańczową i gotować aż odparuje do gęstości lekkiego
syropu. Wlać
likier pomarańczowy.Na patelnię wkładać po kolei po jednym naleśniku, obracać aby był pokryty sosem z obu stron, a następnie składać na ćwiartki (pozostawiać wszystkie cały czas na patelni!). Gorące naleśniki rozłożyć na talerze (najlepiej gdyby były wcześniej lekko podgrzane w piekarniku), a na patelnię wrzucić pokrojoną
pomarańczę. Podgrzewać 2-3 minuty, a następnie rozłożyć, wraz z resztą sosu, równomiernie na wszystkie porcje. Podawać od razu.Smacznego :)