Wykonanie
Naleśniki... Czy jest ktoś, kto ich nie lubi?Wiele osób robi naleśniki "na oko". Jednak początkujący naleśnikarze bardzo często robią zbyt gęste lub zbyt płynne ciasto, a
potem narzekają, że "im nie wyszło i nie potrafią".Dlatego też postanowiłam podzielić się moją recepturą na idealne (moim zdaniem) naleśniki. Moim zdaniem lepiej ubić
białka podczas wykonywania ciasta, ponieważ piana w połączeniu z
wodą gazowaną, nadaje naleśnikom lekkości. Mięciutkie placki nadają się do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.

/ Crepes-basic recipe(scroll down to see a recipe in English)Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennejszklanka
mlekaszklanka
wody (najlepiej gazowanej)2
jajka1-2 łyżki
olejuszczypta
soliPrzygotowanie:Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę zmiksować z
mlekiem i
wodą. Następnie dodać
żółtka,
sól i
olej, ponownie zmiksować. Dodać pianę z
białek i wymieszać. Zostawić na ok. 10 minut, następnie smażyć naleśniki na suchej, teflonowej patelni.

Ingredients:1.5 cups of
flourglass of milkglass of water (preferably sparkling would be the best)2 eggs1-2 tablespoons of oilpinch of saltPreparation:Separate the whites from the yolks. Beat the whites to stiff.Mix
flour with milk and water. Then add the egg yolks, salt and oil, mix again. Add egg whites and mix. Leave for approx. 10 minutes, then fry crepes on a dry teflon pan.