ßßß Cookit - przepis na Puszysty omlet z pieczarkami

Puszysty omlet z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne połączenie puszystego omletu z aromatycznymi grzybami. Łatwa i smaczna potrawa, która wspaniale urozmaici codzienne śniadanie. Przepis: Marzena Z.
dla 2 osób: 3 jajka rozm. M 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mleka sól do smaku 250 g pieczarek sól do smaku olej do smażenia garść startego drobno żółtego sera 1. Na dużej patelni (moja ma 30 cm) podsmażamy na niewielkiej ilości oleju pokrojone w ćwiartki (lub drobniej, w zależności od wielkości pieczarek) pieczarki. Lekko solimy do smaku. 2. W międzyczasie białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
Następnie dodajemy żółtka, mąkę, mleko i sól do smaku. Delikatnie mieszamy, by nie zniszczyć piany. Tak przygotowane ciasto wykładamy równą warstwą na podsmażone na patelni pieczarki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię. Smażymy, aż omlet będzie od spodu rumiany. Przekrawamy omlet na 4 części, co ułatwi nam przełożenie omletu na drugą stronę. Każdą z ćwiartek odwracamy, posypujemy całość startym żółtym serem. Przykrywamy patelnię i smażymy, aż omlet zrumieni się na drugiej stronie. Podajemy gorący.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/11/Puszysty-omlet-z-pieczarkami.html