Wykonanie
Bardzo smaczne połączenie puszystego omletu z aromatycznymi
grzybami. Łatwa i smaczna potrawa, która wspaniale urozmaici codzienne śniadanie. Przepis: Marzena Z.

dla 2 osób: 3
jajka rozm. M 3 łyżki
mąki pszennej 3 łyżki
mleka sól do smaku 250 g
pieczarek sól do smaku
olej do smażenia garść startego drobno
żółtego sera 1. Na dużej patelni (moja ma 30 cm) podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju pokrojone w ćwiartki (lub drobniej, w zależności od wielkości
pieczarek)
pieczarki. Lekko solimy do smaku. 2. W międzyczasie
białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno.Następnie dodajemy
żółtka,
mąkę,
mleko i
sól do smaku. Delikatnie mieszamy, by nie zniszczyć piany. Tak przygotowane ciasto wykładamy równą warstwą na podsmażone na patelni
pieczarki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię. Smażymy, aż omlet będzie od
spodu rumiany. Przekrawamy omlet na 4 części, co ułatwi nam przełożenie omletu na drugą stronę. Każdą z ćwiartek odwracamy, posypujemy całość startym
żółtym serem. Przykrywamy patelnię i smażymy, aż omlet zrumieni się na drugiej stronie. Podajemy gorący.