Wykonanie

W oczekiwaniu na wysyp
grzybów w lesie, przygotowałam wersję z nie mniej pysznymi
pieczarkami. Wystarczy zrobić gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem
startego sera, nieco przyprawić, zanurzać w nim ugotowane wcześniej
grzyby i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Mało przy tym roboty a satysfakcja murowana. Błyskawiczna namiastka pizzy, proste składniki, łatwość przygotowania - słowem same zalety. Podałam je z pysznym gotowym
sosem pomidorowym domowej roboty . Jeśli go nie ma to też nie problem, bo placuszki z
pieczarkami lub innymi jadalnymi
grzybami, świetnie smakują również bez dodatków.Składniki(porcja na 2 osoby)około 10 sporych
pieczarekkilka łyżek
oleju do smażeniaciasto do
grzybów:1
jajo2 łyżki
mąki pszennej z górką5 dag
żółtego sera o łagodnym smaku, by nie zakłócał smaku
pieczarek1/5 szklanki
mleka lub
wodyszczypta
soli i
ziół prowansalskichPrzygotowanieSprawdż, jak robię placki na filmie1. Umyte
pieczarki gotuję 5 minut w osolonej wodzie. Można do niej dosypać szczyptę
ziół prowansalskich.
Grzyby odcedzamy. Kiedy odparują i przestygną, dzielimy każdego, wzdłuż kapelusza, na dwa. Jeśli
grzyby są cienkie, nie robimy tego. Przygotowując ten przepis dla leśnych
grzybów, trzeba wziąć pod uwagę ich rozmiar i przekroić najlepiej przed obgotowaniem, ale wówczas, zanim ich
białko zetnie się w gorącej wodzie, mogą się połamać.2. Wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być dosyć gęste, by trzymało się
pieczarek3. Rozgrzewam
olej na patelni, zanurzam kolejno
grzyby i smażę na średnim płomieniu około minuty z każdej strony. Rumiane placuszki układam na bibule do osączenia nadmiaru tłuszczu.Placki smakują rewelacyjnie na ciepło, czy na zimno, z sosem lub bez sosu. Polecam gorąco...