ßßß Cookit - przepis na Wyborne pieczarki w serowym cieście

Wyborne pieczarki w serowym cieście

nazwa

Wykonanie

W oczekiwaniu na wysyp grzybów w lesie, przygotowałam wersję z nie mniej pysznymi pieczarkami. Wystarczy zrobić gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem startego sera, nieco przyprawić, zanurzać w nim ugotowane wcześniej grzyby i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Mało przy tym roboty a satysfakcja murowana. Błyskawiczna namiastka pizzy, proste składniki, łatwość przygotowania - słowem same zalety. Podałam je z pysznym gotowym sosem pomidorowym domowej roboty . Jeśli go nie ma to też nie problem, bo placuszki z pieczarkami lub innymi jadalnymi grzybami, świetnie smakują również bez dodatków.
Składniki
(porcja na 2 osoby)
około 10 sporych pieczarek
kilka łyżek oleju do smażenia
ciasto do grzybów:
1 jajo
2 łyżki mąki pszennej z górką
5 dag żółtego sera o łagodnym smaku, by nie zakłócał smaku pieczarek
1/5 szklanki mleka lub wody
szczypta soli i ziół prowansalskich
Przygotowanie
Sprawdż, jak robię placki na filmie
1. Umyte pieczarki gotuję 5 minut w osolonej wodzie. Można do niej dosypać szczyptę ziół prowansalskich. Grzyby odcedzamy. Kiedy odparują i przestygną, dzielimy każdego, wzdłuż kapelusza, na dwa. Jeśli grzyby są cienkie, nie robimy tego. Przygotowując ten przepis dla leśnych grzybów, trzeba wziąć pod uwagę ich rozmiar i przekroić najlepiej przed obgotowaniem, ale wówczas, zanim ich białko zetnie się w gorącej wodzie, mogą się połamać.
2. Wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być dosyć gęste, by trzymało się pieczarek
3. Rozgrzewam olej na patelni, zanurzam kolejno grzyby i smażę na średnim płomieniu około minuty z każdej strony. Rumiane placuszki układam na bibule do osączenia nadmiaru tłuszczu.
Placki smakują rewelacyjnie na ciepło, czy na zimno, z sosem lub bez sosu. Polecam gorąco...
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/09/wyborne-pieczarki-w-serowym-ciescie.html