Wykonanie

Dla zapracowanych!Dla leniwych!Dla oszczędnych!Dla dbających o linię!Dla… każdego :)Przepis prosty, wszechstronny w użyciu i łatwy do skomponowania pod względem własnego smaku!Takie są właśnie domowe bulionetki, które chciałam Wam dzisiaj zaproponować :)

Uwaga:)Inspiracją był przepis zamieszczony na wspaniałym blogu 101cookbooksNa jego podstawie przygotowałam swoją, spolszczoną wersję bulionetek.Przepis w
skrócie brzmi: 1kg
włoszczyzny + 1/4 kg
soli ;)Każdy powinien dobrać składniki, odpowiednio dopasowane do swojego smaku oraz potraw do których bulionetki będą dodawane.SKŁADNIKI:Bulionetki do zup – 850 g
włoszczyzny (
marchew,
pietruszka,
seler,
por) + 120 g
zioła (
natka pietruszki,
koperek,
lubczyk) + 30 g
suszone pomidory (dla koloru!)Bulionetki do
sosów – 800 g
włoszczyzny (
marchew,
pietruszka,
seler,
por,
koper włoski,
seler naciowy,
kapusta włoska,
cebula dymka…) + 170 g dodatki zapachowo-smakowe (świeże
zioła,
czosnek) + 30 g
suszone pomidory (dla koloru!)Za jednym razem możemy przygotować dwa rodzaje bulionetek. Najpierw wersję „do zup”, a
potem wzbogacamy ją o dodatkowe składniki (np.
czosnek,
bazylię,
tymianek…) i mamy wersję do
sosów.PRZECHOWYWANIE:Masę warzywną soloną można przechowywać w lodówce do 6-7 dni, a dłużej w pojemniku, w zamrażarce. W związku z tym, że
sól zapobiega całkowitemu zamrożeniu, masa pozostanie w stanie „miękko-sypkim” i z łatwością da się brać z niej po jednej lub kilka łyżek do bieżącego doprawiania dań.Masę warzywną bez
soli należy od razu zamrozić. Proponuję podzielić ją na większe i mniejsze porcje. U mnie są to większe torebeczki (np. zestaw na żurek) oraz zamrożone kostki. Porcje do torebek są bez dodatku
wody, natomiast kostki zamrażałam w plastikowych pojemnikach na kostki
lodu, wypełniając je w 3/4 masą warzywną i dopełniając zimną
wodą.ZALETY:– bez konserwantów, sztucznych barwników i dodatków
smakowych;– „spersonalizowany” smak;– oszczędność czasu przy przygotowywaniu dań w przyszłości;– oszczędności finansowe – bulionetki można przygotować wtedy gdy składniki są w najniższej cenie;– jednorazowy „bałagan w kuchni”;Poniżej podaję przybliżone ilości warzyw,
ziół oraz innych dodatków, których użyłam do przygotowania prezentowanych na zdjęciach bulionetek.

Składniki :2 duże marchwie1 duża
pietruszka1/2
selera1 duży
por (tylko biała część)1/2
kopru włoskiego2
łodygi selera naciowego6
suszonych pomidorów3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanego
koprusól w proporcji wagowej: 25 g
soli na każde 100 g masy warzywnejWykonanie:Warzywa i
zioła zmielić w maszynce do
mięsa lub zmiksować w blenderze. Dokładnie wymieszać.

Masę warzywną podzielić na porcje.1. Kostki – naczynie na kostki
lodu wypełnić masą warzywną do 3/4 wysokości, uzupełnić zimną
wodą i wstawić do zamrażalnika.2.
Torebki –
torebki foliowe napełnić porcjami masy warzywnej, ścisło zawiązać i wstawić do zamrażalnika.3. Solona masa bulionowa – masę warzywną wymieszać z
solą w podanej wyżej proporcji. Przechowywać w lodówce do 6-7 dni lub dłużej w zamrażarce w szczelnie zamkniętym pojemniku.Bulionetki dodawać w trakcie gotowania zup i
sosów.Uwaga:)Wersja z
solą – dodawać najpierw 1 łyżeczkę masy bulionowej na 1 szklankę zupy/sosu, a
potem ilość dostosowywać do smaku.Smacznego :)