Wykonanie

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego
twarożku.Świetne danie
śniadaniowe, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do sałatki na lunch :)Przygotowane na podstawie tego przepisu.Uwaga;)Ja po raz pierwszy upiekłam serniczki dokładnie według przepisu, ale widać od razu, że jest to świetna baza do tworzenia nowych smaków. Myślę, że bez problemu możemy zastąpić
szpinak np.
rukolą… albo zrobić serniczki ze smażoną
cukinią i
suszonymi pomidorami…
Będę na bierząco dopisywać nowe, wypróbowane wersje. :)Składniki:230 g młodego
szpinaku450 g
sera ricotta (ja użyłam polskiego
białego sera)10
suszonych pomidorów1/3 szklanki czarnych
oliwek bez pestek3
jajka2 łyżki świeżych
ziół (
bazylia i
oregano)szczypta tartej
gałki muszkatołowejsól i
pieprzoliwa z oliwek do wysmarowania foremekdodatkowo:6 kokilek do zapiekania (pojemność ok 200 ml) lub 1 dużaWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Nasmarować kokilki
oliwą i na dno każdej z nich włożyć po jednym
suszonym pomidorze.Pozostałe
pomidory oraz
oliwki drobno posiekać.
Szpinak umyć i jeszcze wilgotny wrzucić na patelnię. Smażyć do czasu aż liście zwiędną. Przełożyć na durszlak i bardzo mocno odcisnąć, a następnie delikatnie odzielić liście od siebie używając widelca.
Ser ricotta przetrzeć przez sito. (Uwaga: Ja po prostu zmiksowałam
biały ser w blenderze.) Wymieszać z roztrzepanymi
jajami. Dodać liście
szpinaku, posiekane
pomidory i
oliwki, a na koniec posiekane
zioła. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Masę
serową rozłożyć do foremek. Wierzch wyrównać.Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Masa sernikowa powinna się ściąć i lekko urosnąć.Podawać na gorąco w kokilkach (lub wyjęte) jako osobne danie
śniadaniowe, albo w temperaturze pokojowej jako dodatek do sałatki.Smacznego:)