Wykonanie

Uwielbiam oglądać australijskiego i amerykańskiego MasterChefa. Można się wiele nauczyć, wykorzystać ciekawe przepisy i sprytne techniki. Danie, które prezentuję dzisiaj przygotowała uczestniczka 4. edycji australijskiego MasterChefa i zapewniło jej ono miejsce w "Top 50". Jurorzy prawie się rozpłynęli, a ja od razu postanowiłam, że muszę je sama zrobić. Przejrzałam więc różne strony internetowe w poszukiwaniu przepisu. Trafiłam
między innymi tutaj i tutaj ; również na White
Plate znalazłam podobny przepis na gnudi .Wersja, którą przedstawiam to wypadkowa tych przepisów i własnego doświadczenia.Składniki (na ok. 24 sztuki)Na malfatti:250 g
sera ricotta250 g
szpinaku (1 opakowanie
szpinaku baby)1
jajko130 g
mąki pszennej (użyłam poznańskiej typ 500)2 łyżki startego
parmezanu + odrobina do posypania1 łyżeczka
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smakuNa sos:
pomidory krojone w puszce
sól,
pieprz i suszone
zioła (
bazylia,
oregano) do smaku1/4 łyżeczki
cukruPrzygotowanie
Szpinak umyć i osuszyć.Rozgrzać garnek lub patelnię o grubym dnie.Wrzucić
szpinak i gotować "na sucho" na średnim ogniu do czasu, aż listki
szpinaku "zwiędną" i zmniejszą swoją objętość, ale pozostaną ładnie zielone (zajmie to ok. 5 minut).
Szpinak dokładnie odsączyć z
wody: odcisnąć na sitku i pozostawić na nim do ostygnięcia. Można też wyżąć zawinięty w czystą szmatkę. (Każdy sposób jest dobry, byle pozbyć się jak największej ilości
wody).Odsączony i ostygły
szpinak posiekać bardzo drobno.Do miski wrzucić
ricottę, starty
parmezan szpinak, roztrzepane
jajko,
przyprawy i
mąkę.Wymieszać wszystko w misce.Masa na malfatti jest już gotowa. Teraz należy uformować kluski. Malfatti oznacza "brzydko zrobione" ze względu na to, że tradycyjnie formuje się je ręcznie - są więc "artystycznie nieforemne". Ja jednak wykorzystuję metodę podpatrzoną u wspomnianej wyżej uczestniczki MasterChefa. Nazywam ją "metodą dwóch łyżek". Za pomocą dwóch łyżek stołowych można uformować ładne podłużne kluski. Należy nałożyć ok. 2/3 łyżki masy i, dociskając, zsunąć (zgarnąć, zdrapać) ją na drugą łyżkę. Całą procedurę powtórzyć kilkakrotnie, aż do uzyskania zbitej kluski o regularnym kształcie.Uformowane malfatti odkładać na deskę oprószoną
mąką.Krojone
pomidory przelać do małego garnka i podgrzać na średnim ogniu.Doprawić do smaku
solą,
pieprzem, suszonymi
ziołami i odrobiną
cukru.Gotować na średnim ogniu do momentu, aż sos zredukuje się o ok. połowę.W garnku zagotować
wodę z
solą.Wrzucić malfatti i gotować ok. 4 minuty.Po wyjęciu, przełożyć je na czystą szmatkę/papierowy ręcznik kuchenny lub sitko do odsączenia.Podawać polane
sosem pomidorowym i posypane startym
parmezanem.Smacznego!


