Wykonanie

Jestem zdania, że każde danie, w którym wykorzystuje się włoskie
sery,
pomidory i
makaron lub kluski, musi być dobre. Dlatego, gdy w książce "Dwaj łakomi Włosi" zobaczyłam przepis na ndundari con salsa di
pomodoro e basilico, wiedziałam, że ta potrawa szybko zagości na moim
stole. Zwłaszcza, że ndundari przypominają moje ulubione malfatti ze
szpinakiem i
ricottą, które przygotowywałam już tyle
razy, że - zgodnie z teorią Phoebe z "Friendsów" na temat pieczenia
ciasteczek* - inne rodzaje klusek mogłyby poczuć się urażone.Przepis na ndundari con salsa di
pomodoro e basilico został włączony do książki przez Gennaro Contaldo jako "jeden z ulubionych przepisów wyniesionych z domu". Tradycyjnie ndundari robi się w jego rodzinnej wiosce Minori w święto jej patrona. Nie dziwi mnie sentyment Contaldo do tego dania. Królują w nim smaki typowe dla kuchni z południowych Włoch, co wprowadza jedzącego w prawdziwie "italiański" nastrój.* cyt. "I don't
make [this type of cookies] a lot because it's not fair to the other cookies"Składniki na ok. 45 niewielkich klusekNa kluski:250 g
ricotty170 g
mąki pszennej* i dodatkowo do posypania blatu (użyłam poznańskiej typ 500)3
żółtka20 g startego
parmezanupół łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
soli i świeżo zmielonego
pieprzu* W oryginalnym przepisie użyto 200 g
mąki i tyle dałam, gdy robiłam to danie po raz pierwszy. Wolę jednak, kiedy kluski są bardziej miękkie i delikatne, więc za drugim razem użyłam mniej. Tym bardziej, że część
mąki, którą posypuje się blat do formowania wałków, zostaje włączona w ciasto.Na sos**:1 puszka krojonych
pomidorówpół kartonika passaty pomidorowej
bazylia (użyłam mrożonej)
sól,
pieprz,
cukier i kilka kropel
octu balsamicznego do smaku** Sos wykonałam według własnego przepisu, a nie podanego w książce. Nie ma to większego znaczenia - do dania nadaje się każdy
sos pomidorowy, przygotowany zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi.PrzygotowanieKluski:Do miski przesiać
mąkę.Dodać
ricottę,
żółtka,
parmezan oraz
gałkę muszkatołową i
sól.Połączyć składniki w misce.Masę wyłożyć na blat oprószony
mąką i wyrabiać przez 3-5 minut.Podzielić ciasto na 2 lub 3 części i z każdej uformować długi wałek o grubości ok. 2 cm, a następnie spłaszczyć go lekko i pokroić na kawałki w kształcie rombów o długości ok. 2-3 cm (wygodną metodą jest cięcie rulonu nożycami kuchennymi).W garnku zagotować osoloną
wodę i wrzucić do niej kluski.Poczekać, aż wypłyną na powierzchnię - wtedy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3 minuty.
Sos pomidorowy:
Pomidory i passatę przelać do garnka i ustawić go na średnim ogniu.Zagotować, doprawić
solą,
pieprzem,
cukrem i
octem balsamicznym (ja dodałam również kilka kropel
oliwy o smaku
chilli).Zmniejszyć ogień, dodać
bazylię i gotować jeszcze kilka minut, aż sos trochę się zredukuje.Sprawdzić pod kątem doprawienia.Ugotowane i odcedzone kluski przełożyć do garnka z sosem. Wymieszać dokładnie, ale delikatnie, żeby nie uszkodzić delikatnych klusek.Podawać od razu, posypane świeżo startym
parmezanem.Smacznego!



