ßßß
Jeden z ulubionych przepisó w Gennara Contaldo . Jest to Włoski kucharz na którym się wzoruję ;)Ten przepis wyniósł z domu. Te małe kluseczki,przygotowywane z kilku podstawowych produktów z włoskiej spiżarni,są tradycyjne robione w rodzinnej wiosce Gennara, Minori w święto jej patrona.Te dania sa serwowane w najlepszych lokalnych restauracjach,dzięki czemu nie tylko rodowici mieszkańcy,ale również turyści mogą cieszyć się przepyszną potrawą.Porcja dla 4 osóbSkładniki:200g mąki pszennejnp luksusowej220g sera ricotta3 żółtka20 g parmezanuszczypta świeżo startej gałki muszkatałowejsól i świeżo zmielony pieprzSos:700g pomidorów z puszki krojonychkilka listków bazyli(dałam świeżego tymianku)6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine3 ząbki czosnku,pokrojone w grube plasterkiWykonanie:W dużej misce wymieszać mąkę, ser ricotta, żółtka, parmezan, gałkę muszkatałowaoraz szczyptę soli i pieprz .Otrzymasz miękkie i wilgotne ciasto. Wyłóż je na blat posypaną mąką i zagniataj 3 - 5 minut.Uformuj z niego dłońmi podłużny wałek, po czym pokrój pod kątem prostym w romby długości 2cm.W dużym garnku zagotuj lekko osolona wodę i wrzuć do niej kluski.Poczekaj aż wypłyną na wierzch,zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 2 minuty.W tym samym czasie przygotuj sos. Pomidory i bazylię włóż do miski,dopraw sola oraz pieprzem i wymieszaj.W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć czosnek. Kiedy zacznie się rumienić, zestaw ganek z ognia i przełóż do niego masę pomidorowo - bazyliową.Z powrotem wstaw garnek na ogień i gotuj sos powoli przez 4 minuty,aż zacznie bulgotać.Kluseczki wyjmij łyżką durszlakową,osącz i przełóż do sosu.Dokładnie wymieszaj i podawaj.