Wykonanie

Dzisiaj danie, które powstało ad hoc… bo akurat udało mi się kupić piękne kwiaty
cukinii.Tradycyjnie, we Włoszech, kwiaty
cukinii nadziewa się
twarożkiem i anchovies, zanurza w cieście naleśnikowym i smaży w głębokim tłuszczu. Podane na gorąco są delikatnie chrupiące na zewnątrz, a sam farsz wprost rozpływa się w ustach.Proponowana przeze mnie przekąska nawiązuje do tradycji. Mamy tu więc kwiaty
cukinii wraz z nadzieniem z
twarożku, ale kwiaty zanurzone były jedynie w
jajku i smażone na
oliwie.Tak przygotowane „krokiety” nie są niestety chrupiące na zewnątrz, ale nadal smaczne i warte wypróbowania, szczególnie przez osoby, które nie mogą sobie pozwolić na wersję z
mąką pszenną.Uwaga:)Jest to także danie-wspomnienie z wakacji, ale sprzed kilku lat. Niestety, pomimo wielu prób, nie udało mi się nigdy odtworzyć smaku (a przede wszystkim „delikatnej chrupkości”) kwiatów
cukinii smażonych w cieście naleśnikowym, które jedliśmy w Rzymie :(Nie wiem gdzie tkwił błąd… Może niewłaściwe ciasto naleśnikowe, a może sekret ukryty jest w smażeniu w głębokim tłuszczu i wysokiej temperaturze…

Składniki:3-4 kwiaty
cukinii4 łyżki
kremowego twarożku (u mnie kozi, ale może być także
mascarpone,
ricotta, Philadelphia lub dowolna ich mieszanka)1 łyżka ulubionych świeżych
ziół (u mnie
bazylia)garść
rukoli (opcjonalnie)*
oliwa z oliweksól i
pieprz1 duże
jajko*Uwaga: Do farszu można także dodać:
orzeszki piniowe, posiekane
suszone pomidory,
oliwki, anchovies, 1 łyżkę tartego
parmezanu…Wykonanie:
Twarożek doprawić do smaku
ziołami,
solą i
pieprzem.Kwiaty
cukinii opłukać i delikatnie osuszyć. Ściąć nasadę każdego kwiatu, usunąć środek i przeciąć.

Na każdy płatek kwiatowy nałożyć 1-2 łyżki farszu i kilka listków
rukoli. Zrolować.Kwiatowe krokiety maczać w roztrzepanym
jajku i smażyć na patelni, na średnim ogniu aż się zarumienią.Podawać od razu.Smacznego :)