ßßß Cookit - przepis na SMAŻONE KWIATY CUKINII

SMAŻONE KWIATY CUKINII

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj danie, które powstało ad hoc… bo akurat udało mi się kupić piękne kwiaty cukinii.
Tradycyjnie, we Włoszech, kwiaty cukinii nadziewa się twarożkiem i anchovies, zanurza w cieście naleśnikowym i smaży w głębokim tłuszczu. Podane na gorąco są delikatnie chrupiące na zewnątrz, a sam farsz wprost rozpływa się w ustach.
Proponowana przeze mnie przekąska nawiązuje do tradycji. Mamy tu więc kwiaty cukinii wraz z nadzieniem z twarożku, ale kwiaty zanurzone były jedynie w jajku i smażone na oliwie.
Tak przygotowane „krokiety” nie są niestety chrupiące na zewnątrz, ale nadal smaczne i warte wypróbowania, szczególnie przez osoby, które nie mogą sobie pozwolić na wersję z mąką pszenną.
Uwaga:)
Jest to także danie-wspomnienie z wakacji, ale sprzed kilku lat. Niestety, pomimo wielu prób, nie udało mi się nigdy odtworzyć smaku (a przede wszystkim „delikatnej chrupkości”) kwiatów cukinii smażonych w cieście naleśnikowym, które jedliśmy w Rzymie :(
Nie wiem gdzie tkwił błąd… Może niewłaściwe ciasto naleśnikowe, a może sekret ukryty jest w smażeniu w głębokim tłuszczu i wysokiej temperaturze…
Składniki:
3-4 kwiaty cukinii
4 łyżki kremowego twarożku (u mnie kozi, ale może być także mascarpone, ricotta, Philadelphia lub dowolna ich mieszanka)
1 łyżka ulubionych świeżych ziół (u mnie bazylia)
garść rukoli (opcjonalnie)*
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1 duże jajko
*Uwaga: Do farszu można także dodać: orzeszki piniowe, posiekane suszone pomidory, oliwki, anchovies, 1 łyżkę tartego parmezanu
Wykonanie:
Twarożek doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
Kwiaty cukinii opłukać i delikatnie osuszyć. Ściąć nasadę każdego kwiatu, usunąć środek i przeciąć.
Na każdy płatek kwiatowy nałożyć 1-2 łyżki farszu i kilka listków rukoli. Zrolować.
Kwiatowe krokiety maczać w roztrzepanym jajku i smażyć na patelni, na średnim ogniu aż się zarumienią.
Podawać od razu.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/08/12/smazone-kwiaty-cukinii