ßßß
Dzisiaj danie, które powstało ad hoc… bo akurat udało mi się kupić piękne kwiaty cukinii.Tradycyjnie, we Włoszech, kwiaty cukinii nadziewa się twarożkiem i anchovies, zanurza w cieście naleśnikowym i smaży w głębokim tłuszczu. Podane na gorąco są delikatnie chrupiące na zewnątrz, a sam farsz wprost rozpływa się w ustach.Proponowana przeze mnie przekąska nawiązuje do tradycji. Mamy tu więc kwiaty cukinii wraz z nadzieniem z twarożku, ale kwiaty zanurzone były jedynie w jajku i smażone na oliwie.Tak przygotowane „krokiety” nie są niestety chrupiące na zewnątrz, ale nadal smaczne i warte wypróbowania, szczególnie przez osoby, które nie mogą sobie pozwolić na wersję z mąką pszenną.Uwaga:)Jest to także danie-wspomnienie z wakacji, ale sprzed kilku lat. Niestety, pomimo wielu prób, nie udało mi się nigdy odtworzyć smaku (a przede wszystkim „delikatnej chrupkości”) kwiatów cukinii smażonych w cieście naleśnikowym, które jedliśmy w Rzymie :(Nie wiem gdzie tkwił błąd… Może niewłaściwe ciasto naleśnikowe, a może sekret ukryty jest w smażeniu w głębokim tłuszczu i wysokiej temperaturze…
Składniki:3-4 kwiaty cukinii4 łyżki kremowego twarożku (u mnie kozi, ale może być także mascarpone, ricotta, Philadelphia lub dowolna ich mieszanka)1 łyżka ulubionych świeżych ziół (u mnie bazylia)garść rukoli (opcjonalnie)*oliwa z oliweksól i pieprz1 duże jajko*Uwaga: Do farszu można także dodać: orzeszki piniowe, posiekane suszone pomidory, oliwki, anchovies, 1 łyżkę tartego parmezanu…Wykonanie:Twarożek doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.Kwiaty cukinii opłukać i delikatnie osuszyć. Ściąć nasadę każdego kwiatu, usunąć środek i przeciąć.
Na każdy płatek kwiatowy nałożyć 1-2 łyżki farszu i kilka listków rukoli. Zrolować.Kwiatowe krokiety maczać w roztrzepanym jajku i smażyć na patelni, na średnim ogniu aż się zarumienią.Podawać od razu.Smacznego :)