ßßß
Twarożek pesto to moje dzisiejsze odkrycie i najnowsza miłość ;)Tak mało potrzeba aby „zwykły” pieczony lub gotowany na parze łosoś albo filet z kurczaka zamienił się w danie wzbudzające powszechny zachwyt :)Gorąco polecam :)Uwaga:)Połączenie grillowanego łososia i pesto zaproponowała moja Córka. Tak podaną rybę jadła ostatnio w restauracji w Sopocie.Ja dołożyłam do tego swoje „trzy grosze” i tak powstał twarożek pesto :)
Składniki:Sos pesto:garść świeżej bazylii1-2 ząbki czosnku1 łyżka orzeszków piniowych1 łyżka tartego parmezanu2-3 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz*Uwaga:Ostrzegam ;)Jeśli chociaż raz zrobicie pesto samodzielnie, nigdy już nie kupicie tego sosu w sklepie!Twarożek pesto:1 łyżka gęstego domowego (koniecznie!) pesto*2-3 łyżki twarożku naturalnego typu PhiladelphiaWykonanie:Składniki na pesto dokładnie zmiksować. Twarożek wymieszać z gotowym pesto (proporcje dostosować do własnego smaku).Podawać do ryb lub kurczaka (pieczonych/grillowanych/gotowanych na parze).Smacznego :)