Wykonanie
Karkówka duszona w
piwie ma ciekawy smak,
mięso jest mięciutkie i soczyste.Trzeba tylko uważać,żeby podczas gotowania nie zakręciło się w głowie od kosztowania sosu:)Polecam:)Składniki:800 g
karkówki w kawałku1
cebula3
listki laurowe1 łyżka
octu winnego2 szklanki ulubionego,
jasnego piwasól,
pieprzsuszona
paprykasuszony
lubczyksuszony
rozmarynkucharek2 łyżki
oliwy2 łyżki
śmietany350 g większych
pieczarekpół główki
malej,
białej kapusty1
cebulapieprz cytrynowysól2
listki laurowecząber2 łyżki
śmietany kremówkizmielone nasiona
kolędrysok z cytrynydrobniutko posiekana
natka pietruszkiKarkówkę kroimy w plastry,nacieramy
przyprawami(
solą,
pieprzem,
lubczykiem,
papryką,
rozmarynem).Na patelni rozgrzewamy
oliwę,na rozgrzaną
oliwę wrzucamy plastry
karkówki i zrumieniamy z dwóch stron,
potem odkładamy do innego na czynia.Na ten sam tłuszcz na którym zrumieniana była
karkówka,wrzucamy pokrojoną w krążki
cebulę i
listki laurowe,gdy
cebula się zeszkli wrzucamy ponownie
mięso i wszystko zalewamy
piwem.Zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem
mięso żeby się dusiło.
W czasie ,gdy
mięso się dusi na małym ogniu, czyścimy i płuczemy
pieczarki,przekrajamy je na 4 części i wrzucamy do duszącego się w
piwie mięsa.Patelnię przykrywamy pokrywką i zostawiamy do dalszego duszenia.
Kapuste drobno szatkujemy lub kroimy nożem.Wkładamy do garnka i zalewamy
wodą.Gotujemy ok.10 min. Odcedzamy.Na patelni rozgrzewamy
oliwę,dodajemy
listki laurowe oraz pokrojoną w paski
cebulę.Gdy
cebula się zeszkli i zrumieni dodajemy
kapustę oraz
przyprawy.Smażymy chwilę,na końcu dodajemy
śmietanę,
natkę i doprawiamy
sokiem z cytryny. W razie konieczności doprawiamy do smaku Kucharkiem.Gdy
karkówka będzie miękka,odlewmy niewielką część sosu
piwnego i dodajemy do niego
śmietanę.Mieszamy i wlewamy ponownie wszystko do całośći.W razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku.
Podajemy z
kapustą i
ziemniakami lub kluskami,np.śląskimi.
Smacznego:)