Wykonanie

Kartoffelkrapfen to pyszne "pierogi" nadziane smacznym farszem z
wątróbki i warzyw.Doskonale sprawdziły się w podroży do Polski:)Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki :Potatoes-from gnocchi to
mash.Nieznacznie go zmieniłam,a dokładniej, zwiększyłam ilość
mąki bo z tej ilości podanej w przepisie ciasto nie chciało mi się lepić :DPolecam:)Składniki:1 kg obranych
ziemniaków50 g
masła0,5 kg
mąki2 łyżeczki nasion
kminku (całych lub zmielonych)1
jajko50 g
masła1
cebula1 łodyga
selera naciowego1
młody por2 małe
marchewki500 g
wątróbki1 łyżeczka
papryki w proszku1 łyżka
przecieru pomidorowego125 ml
białego wina lub
bulionu4 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprz do smaku1
jajkoWątróbkę oczyszczamy z błonek,myjemy,kroimy na mniejsze kawałki,wycieramy papierpwym recznikiem,odstawiamy.
Marchewkę kroimy w kostkę,
selera i
pora w paski i krążki,
cebulę w słupki. Na patelni rozgrzewamy
masło,wrzucamy warzywa i dusimy na małym ogniu do czasu aż będą lekko miękkie.Dodajemy
wątróbkę i smażymy wszystko aż
wątróbka zmieni kolor,
potem dodajemy
paprykę,
przecier pomidorowy i
wino lub
bulion,wszystko dusimy razem przez ok 5 minut a na końcu dodajemy posiekaną
natkę i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Odstawiamy pod przykryciem.
Ziemniaki gotujemy w lekko posolonej wodzie.Ugotowane odcedzamy i dokładnie ugniatamy.Do jeszcze ciepłych dodajemy połowę
mąki,
jajko,
masło,
kminek i
pieprz do smaku.Zagniatamy szybko ciasto,w miarę konieczności dosypujemy więcej
mąki.Ciasto powinno
mieć taką konsystencję by można było uformmować z niego koło.Odrywamy kawałki ciasta,na posypanej
mąką stolnicy lub blacie formujemy koło (można je lekko rozwałkować),nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta w taki sposób by powstały większe pierogi. "Pierogi" układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każdego smarujemy rozkłuconym
jajkiem.

Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180-190 C i pieczemy nasze Kartoffelkrapfen do czasu aż będą miały złoty kolor,czyli ok 20-30 min. Doskonałe na lunch,w podróży czy na obiad z ulubioną
sałatką.

Smacznego:)