ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z jagnięciny

Kotleciki z jagnięciny

nazwa

Wykonanie

Coraz częściej gości u nas jagnięcina.
Ma specyficzny smak i zapach ale jeśli ją odpowiednio przygotujemy to będzie naprawdę smaczna.
Jagnięcina,baranina bardzo dobrze komponuje się z miętą i moja jagnięcina zawsze jest przygotowana w "miętowym stylu"
Dzisiaj sympatyczne kulki z mielonej jagnięciny:)
Składniki:
400 g zmielonej jagnięciny
200 g czerstwego chleba
1 cześć wody-1/2 część mleka
1 jajko
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu miętowego
1 płaska łyżka soli
2 szczypty rozmarynu
2 szczypty oregano
2 szczypty ziół prowansalskich
2 szczypty majeranku
1 szczypta tymianku
2 szczypty cząbru
2 szczypty papryki mielonej
pieprz
bułka tarta
oliwa
Zaczynamy od przygotowania chleba,który zalewamy wodą i mlekiem.Ilośc zależy od nas samych,chodzi o to,by chleb zmiękł.Gdy już bedzie miękki,odciskamy czystą dłonią chleb w taki sposób by był w miarę suchy i by dało się uformować kulę.Chleb dodajemy do mięsa,mieszamy.Teraz dodajemy jajko,posiekaną cebulkę,przeciśnięte ząbki czosnku i przyprawy.Wszystko mieszamy dlonią i z tak przygotowanej masy formujemy małe kulki które obtaczamy w bulce tartej.Na patelni rozgrzewamy oliwę,układamy kotleciki i smażymy do zrumienienia się z każdej strony.Pamiętamy by ogień nie był zbyt duży i by nasze kotleciki nie zrumieniły się zbyt szybko a środek nie był surowy.Podajemy z ziemniakami,frytkami,ryżem.Smacznego:)
Źródło:http://netkaodkuchni.blogspot.com/2011/11/kotleciki-z-jagnieciny.html