Wykonanie

Coraz częściej gości u nas
jagnięcina.Ma specyficzny smak i zapach ale jeśli ją odpowiednio przygotujemy to będzie naprawdę smaczna.
Jagnięcina,
baranina bardzo dobrze komponuje się z
miętą i moja
jagnięcina zawsze jest przygotowana w "
miętowym stylu"Dzisiaj sympatyczne kulki z mielonej
jagnięciny:)Składniki:400 g zmielonej
jagnięciny200 g czerstwego
chleba1 cześć
wody-1/2 część
mleka1
jajko1 mała
cebula4 ząbki
czosnku1 łyżeczka sosu
miętowego1 płaska łyżka
soli2 szczypty
rozmarynu2 szczypty
oregano2 szczypty
ziół prowansalskich2 szczypty
majeranku1 szczypta
tymianku2 szczypty cząbru2 szczypty
papryki mielonej
pieprzbułka tartaoliwaZaczynamy od przygotowania
chleba,który zalewamy
wodą i
mlekiem.Ilośc zależy od nas samych,chodzi o to,by
chleb zmiękł.Gdy już bedzie miękki,odciskamy czystą dłonią
chleb w taki sposób by był w miarę suchy i by dało się uformować kulę.
Chleb dodajemy do
mięsa,mieszamy.Teraz dodajemy
jajko,posiekaną
cebulkę,przeciśnięte ząbki
czosnku i
przyprawy.Wszystko mieszamy dlonią i z tak przygotowanej masy formujemy małe kulki które obtaczamy w bulce tartej.Na patelni rozgrzewamy
oliwę,układamy kotleciki i smażymy do zrumienienia się z każdej strony.Pamiętamy by ogień nie był zbyt duży i by nasze kotleciki nie zrumieniły się zbyt szybko a środek nie był surowy.Podajemy z
ziemniakami,frytkami,
ryżem.Smacznego:)