Wykonanie
Bardzo lubię
kurczaka marynowanego w
jogurcie, kiedy zobaczyłam przepis na Pinch of Yum, postanowiłam go przygotować. Oczywiście nie miałam kilku składników, więc dokonałam dość istotnych modyfikacji.
Kurczak wyszedł smaczny, chociaż spodziewałam się po nim nieco bardziej chrupiącej skórki. Podejrzewam, że to
wina dość gęstego sosu (
masło orzechowe zagęściło sos).

Składniki:1 podwójna
pierś z kurczaka1 szklanka
jogurtu naturalnegopół szklanki
bułki tartej2 - 3 łyżki
mąki kukurydzianej1 łyżka
oliwypieprzSos:3 ząbki
czosnkukawałek
imbiru¾ szklanki
sosu sojowego½ szklanki
wody2 łyżki
masła orzechowego2 łyżki
mioduWykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Jeżeli pierś jest duża (moja była) przekroić na pół, aby kotlety były cieńsze.
Mięso włożyć do miski z
jogurtem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 30 minut do zamarynowania.
Bułkę tartą,
mąkę kukurydzianą,
pieprz i
oliwę dokładnie wymieszać (całość ma wyglądać jak mokry piasek). Wyjmować po kawałki
kurczaka z
jogurtu i pozwolić, aż
jogurt ocieknie. Panierować dokładnie w
bułce z
mąką. Układać w naczyniu do pieczenia (najlepiej z kratką, ale nie jest to konieczne). Tak przygotowane kawałki
kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 10 minut, a następnie odwrócić każdy kawałek na drugą stronę i piec znowu przez 10 minut.W międzyczasie przygotować sos.
Czosnek rozgnieść,
imbir zetrzeć na tarce. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki (można użyć blendera). Upieczonego
kurczaka maczać w sosie i wstawić znowu do piekarnika na około 5 - 10 minut.