ßßß Cookit - przepis na Kruszonka rabarbarowa z imbirem

Kruszonka rabarbarowa z imbirem

nazwa

Wykonanie

Nie sądziłam, że dodatek marynowanego imbiru może tak zmienić smak zwykłej kruszonki. Do tego jeszcze mascarpone i to było to. Taki deser znalazłam w książce Gordona Ramsey'a "Niedzielne Przysmaki" i przygotowałam go wspólnie z Edytką i Malwiną . Dziewczyny dziękuję za cudowną mobilizację do przeglądania książek i za kolejne udane pieczenie.
Kruszonkę robiłam dwa razy. Pierwszy raz zgodnie z przepisem. Tuż przed publikacją przejrzałam zdjęcia i doszłam do wniosku, że mi się zupełnie nie podobają. Dlatego też w nocy zrobiłam kolejną wersję. Tym razem z orzechami włoskimi, bo nie było laskowych oraz z jogurtem.
Składniki:
800 g rabarbaru
150 g cukru waniliowego (domowego, lub z prawdziwą wanilią)
2 - 3 łyżki masła
20 g marynowanego imbiru, posiekanego
150 g orzechów laskowych (lub włoskich)
100 g mąki pszennej
50 g masła (dałam 60)
50 g cukru trzcinowego
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
50 g płatków owsianych
starta skórka z 1/2 cytryny
200 g mascarpone (lub jogurtu greckiego)
Wykonanie:
Rabarbar pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem i przełożyć na patelnię. Podlać odrobiną wody, dodać masło i podsmażać przez kilka minut, aż rabarbar zmięknie. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Przygotować kruszonkę. Masło pokrojone w kostkę przełożyć do miski z mąką. Wyrobić palcami kruszonkę. Dodać pozostałe składniki kruszonki i wymieszać. Wysypać na rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 20 - 25 minut. Odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
Mascarpone (lub jogurt) wymieszać ze skórką cytrynową. Podawać z ciepłą kruszonką.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/06/Kruszonka-rabarbarowa-z-imbirem.html