Wykonanie
Nie sądziłam, że dodatek marynowanego
imbiru może tak zmienić smak zwykłej kruszonki. Do tego jeszcze
mascarpone i to było to. Taki deser znalazłam w książce Gordona Ramsey'a "Niedzielne Przysmaki" i przygotowałam go wspólnie z Edytką i
Malwiną . Dziewczyny dziękuję za cudowną mobilizację do przeglądania książek i za kolejne udane pieczenie.Kruszonkę robiłam dwa
razy. Pierwszy raz zgodnie z przepisem. Tuż przed publikacją przejrzałam zdjęcia i
doszłam do wniosku, że mi się zupełnie nie podobają. Dlatego też w nocy zrobiłam kolejną wersję. Tym razem z
orzechami włoskimi, bo nie było laskowych oraz z
jogurtem.

Składniki:800 g
rabarbaru150 g
cukru waniliowego (domowego, lub z prawdziwą
wanilią)2 - 3 łyżki
masła20 g marynowanego
imbiru, posiekanego150 g
orzechów laskowych (lub włoskich)100 g
mąki pszennej50 g
masła (dałam 60)50 g
cukru trzcinowegoszczypta świeżo zmielonej
gałki muszkatołowej50 g
płatków owsianychstarta skórka z 1/2
cytryny200 g
mascarpone (lub
jogurtu greckiego)Wykonanie:
Rabarbar pokroić na kawałki. Wymieszać z
cukrem i przełożyć na patelnię. Podlać odrobiną
wody, dodać
masło i podsmażać przez kilka minut, aż
rabarbar zmięknie. Przełożyć do naczynia do zapiekania.Przygotować kruszonkę.
Masło pokrojone w kostkę przełożyć do miski z
mąką. Wyrobić palcami kruszonkę. Dodać pozostałe składniki kruszonki i wymieszać. Wysypać na
rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 20 - 25 minut. Odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
Mascarpone (lub
jogurt) wymieszać ze
skórką cytrynową. Podawać z ciepłą kruszonką.