ßßß
Ciasto jest idealnie zrównoważone smakowo - łączy w sobie lekko słodki spód i wierzch, kwaskowaty rabarbar oraz nutę cynamonu. Krajanka ładnie się porcjuje, jest jednak delikatniejsza niż tradycyjne ciasta kruche z owocami. Płatki owsiane po upieczeniu tworzą cudownie chrupiący wierzch, a całość rozpływa się w ustach.Krajankę upiekłam w małej foremce o wymiarach 28x15cm, ale polecam Wam przygotować od razu większą porcję, gdyż ciasto bardzo szybko znika.
Składniki:100g mąki pszennej50g płatków owsianych górskich50g otrąb owsianych120g masła50g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)250g rabarbaru3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:- rabarbar oczyścić, pokroić na plasterki grubości 0,5-1cm, zasypać trzema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić- formę wyłożyć papierem do pieczenia, papier wysmarować masłem (z przygotowanych 120g)- do miski przesiać mąkę, dodać płatki i otręby owsiane oraz domowy cukier z wanilią, wszystko dokładnie wymieszać- składniki suche podzielić na dwie równe części- na dno formy wysypać równomiernie pierwszą część składników suchych- na składnikach suchych rozłożyć blisko siebie połowę masła pokrojonego na małe kawałeczki/plasterki
- na masło wyłożyć równą warstwę rabarbaru- rabarbar oprószyć cynamonem- na rabarbar wysypać drugą część składników suchych- na wierzchu ułożyć równomiernie pozostałą część masła pokrojonego na małe kawałeczki/plasterki- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 50-60 minut- upieczone ciasto porcjować dopiero po ostygnięciu, gdyż ciepłe jest bardzo delikatne, chyba że chcemy je jeść na ciepło, np. z gałką lodów - polecam :-)- ciasto przechowywać poza lodówką, niezbyt szczelnie przykryte (w zbyt szczelnym pojemniku chrupki wierzch zmięknie)