Wykonanie
Krajanka owsiana z
rabarbarem to ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. W jej przyrządzeniu bazowałam na przepisie na szarlotkę sypaną, więc jeśli znacie ją i lubicie, nie muszę Was dodatkowo zachęcać do wypróbowania wersji owsianej z
rabarbarem.

Ciasto jest idealnie zrównoważone
smakowo - łączy w sobie lekko słodki spód i wierzch, kwaskowaty
rabarbar oraz nutę
cynamonu. Krajanka ładnie się porcjuje, jest jednak delikatniejsza niż tradycyjne ciasta kruche z
owocami.
Płatki owsiane po upieczeniu tworzą cudownie chrupiący wierzch, a całość rozpływa się w ustach.Krajankę upiekłam w małej foremce o wymiarach 28x15cm, ale polecam Wam przygotować od razu większą porcję, gdyż ciasto bardzo szybko znika.

Składniki:100g
mąki pszennej50g
płatków owsianych górskich50g
otrąb owsianych120g
masła50g domowego
cukru z
wanilią (lub zwykłego)250g
rabarbaru3 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonu
Wykonanie:-
rabarbar oczyścić, pokroić na plasterki grubości 0,5-1cm, zasypać trzema łyżkami
cukru, wymieszać i odstawić- formę wyłożyć papierem do pieczenia, papier wysmarować
masłem (z przygotowanych 120g)- do miski przesiać
mąkę, dodać
płatki i
otręby owsiane oraz domowy
cukier z
wanilią, wszystko dokładnie wymieszać- składniki suche podzielić na dwie równe części- na dno formy wysypać równomiernie pierwszą część składników suchych- na składnikach suchych rozłożyć blisko siebie połowę
masła pokrojonego na małe kawałeczki/plasterki

- na
masło wyłożyć równą warstwę
rabarbaru-
rabarbar oprószyć
cynamonem- na
rabarbar wysypać drugą część składników suchych- na wierzchu ułożyć równomiernie pozostałą część
masła pokrojonego na małe kawałeczki/plasterki- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 50-60 minut- upieczone ciasto porcjować dopiero po ostygnięciu, gdyż ciepłe jest bardzo delikatne, chyba że chcemy je jeść na ciepło, np. z gałką
lodów - polecam :-)- ciasto przechowywać poza lodówką, niezbyt szczelnie przykryte (w zbyt szczelnym pojemniku chrupki wierzch zmięknie)