Wykonanie

Słodko-kwaśne dni.Zniecierpliwienie, które narasta od samego rana.Spóźniony autobus.Kłótnia o błahostki.Zmęczenie.Patrzymy na siebie, coraz bardziej,
wilkiem.Cisza odbija się echem od ścian.Nastawiam
wodę na
herbatę.
Herbata koi nerwy.W zasadzie nie jest tak źle.Kroję
rabarbar.M. uciera kruszonkę.Kwaśny
rabarbar.Słodka kruszonka.I to, co niezawodnie poprawia humor:
lody waniliowe.

Składniki na 4 porcje:3-4 łodygi
rabarbaru50 g
cukru +
cukier z prawdziwą
wanilią50 g miękkiego
masła100 g
mąki pszennej2-3 łyżki
płatków owsianych błyskawicznych
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Podduszamy go (ale tylko przez chwilę, aby się za bardzo nie rozpadł) z dodatkiem
cukru.
Mąkę,
cukier,
cukier z
wanilią,
masło i
płatki owsiane ucieramy na kruszonkę.Do kokilek wsypujemy porcję kruszonki, nakładamy na nią
rabarbar i posypujemy kolejną porcją kruszonki.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 10-15 min.Podajemy na gorąco (!) z
lodami waniliowymi.Słodko-kwaśny deser gotowy:)