ßßß
Słodko-kwaśne dni.Zniecierpliwienie, które narasta od samego rana.Spóźniony autobus.Kłótnia o błahostki.Zmęczenie.Patrzymy na siebie, coraz bardziej, wilkiem.Cisza odbija się echem od ścian.Nastawiam wodę na herbatę.Herbata koi nerwy.W zasadzie nie jest tak źle.Kroję rabarbar.M. uciera kruszonkę.Kwaśny rabarbar.Słodka kruszonka.I to, co niezawodnie poprawia humor: lody waniliowe.
Składniki na 4 porcje:3-4 łodygi rabarbaru50 g cukru + cukier z prawdziwą wanilią50 g miękkiego masła100 g mąki pszennej2-3 łyżki płatków owsianych błyskawicznychRabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Podduszamy go (ale tylko przez chwilę, aby się za bardzo nie rozpadł) z dodatkiem cukru.Mąkę, cukier, cukier z wanilią, masło i płatki owsiane ucieramy na kruszonkę.Do kokilek wsypujemy porcję kruszonki, nakładamy na nią rabarbar i posypujemy kolejną porcją kruszonki.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 10-15 min.Podajemy na gorąco (!) z lodami waniliowymi.Słodko-kwaśny deser gotowy:)